Причината за свикването на извънредното заседание на Столичния общински съвет

...
Причината за свикването на извънредното заседание на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

Поскъпването на газа ще затрудни финансово „Топлофикация София“

Причината за свикването на изключителното съвещание на Столичния общински съвет е невижданото шоково повишаване на цените на природния газ, изясни ръководителят на СОС Георги Георгиев. 

 

Над 94% от себестойността на топлинната сила, създавана от „ Топлофикация “ се образува от цената на природния газ и въглеродните излъчвания, подсети той и добави, че „ имаме извънредно трагично повишаване на природния газ, което ще затрудни сдружението. “

Според Георгиев задачата не е да се желае лепта от страната, а равно отнасяне – сдружението да не бъде дискриминирано по отношение на останалите частни компании.

„ Ние не желаеме смяна в цената на топлинната сила, на парното. За задачата страната би трябвало да подкрепи с обезщетителни механизми, както дава обещание да го направи за частния бранш “, акцентира ръководителят на СОС.

Категорично няма заплаха София да остане без парно, увери Георги Георгиев пред БНР. „ Риск за обезпечаване на топлинна сила за София за този сезон няма и няма и да има, без значение от изхода на договарянията. “

Формира се преговорен екип, препоръчани са съответни ограничения от кое място могат да бъдат отпуснати обезщетенията, посочи той.

Георгиев счита, че откакто за бизнеса се предлага отплата от 50 лв. за мегаватчас с оглед повишаването на тока, то би било заслужено същата стъпка да бъде приложена към „ Топлофикация “.

Финансовото положение на сдружението няма нищо общо със сегашната рецесия, акцентира Георги Георгиев.

В каквото и положение да беше „ Топлофикация “ преди шоковото повишаване на природния газ, ние през днешния ден на сесия още веднъж щяхме да решаваме този проблем, разясни той и посочи, че задлъжняването на сдружението е в резултат на регулаторни проблеми. 

„ Когато страната дефинира цената, която ви утвърждава за закупуване на горивото и след това ви дефинира по-ниска от тази фактически цена, пазарна, като ви я калкулира в цената на топлинната сила – главния ви източник на доходи, сдружението при този финансов модел няма по какъв начин да не натрупа загуби ", добави Георгиев. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР