Приблизително 25 на сто от всички ранни бракове и раждания

...
Приблизително 25 на сто от всички ранни бракове и раждания
Коментари Харесай

Близо 25% от всички ранни бракове и раждания у нас са в Сливен

Приблизително 25 на 100 от всички ранни бракове и раждания у нас са регистрирани в Сливен . Според статистиката става въпрос за девойки, които раждат на възраст сред 13 и 15 години . Сред родилките в Сливен е и 10-годишно дете . Цифрите са част от формалната статистика на здравното министерство.

Ръководителят на едно от родилните отделения в сливенската болница доктор Люба Бъчварова разяснява пред „ NOVA “, че съгласно данните на Националния статистически институт и Министерството на здравеопазването /МЗ/ за 2022 година в Сливен има 104 деца , които са родени от малолетни майки . Освен тази на 10 години, има 4 майки на по 13 години, 28 на 14 години и 72 на 15 години. Медикът допуска, че статистиката за тази година ще е сходна и даже допуска, че може да има растеж.

Тези майки нямат наставнически потенциал , счита доктор Бъчварова и прибавя, че грижите за бебето нормално се поемали от по-възрастните членове на фамилията . Имало и значително деца, които са сами и мъчно можели да се оправят с родителските си отговорности.

Рискът при ранните раждания са както за здравето на майката , по този начин и за бебетата , които постоянно се раждали недоносени и се налагали интензивни лекарски грижи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР