Приближаващ средиземноморски циклон ще дестабилизира времето на Балканския полуостров в

...
Приближаващ средиземноморски циклон ще дестабилизира времето на Балканския полуостров в
Коментари Харесай

Циклон носи опасност за България, къде има риск от наводнения

Приближаващ средиземноморски циклон ще дестабилизира времето на Балканския полуостров в понеделники вторник.

Очакваме обилни по количества превалявания над Южна България и крайните северозападни региони от страната. Според районния модел WeatherBalkanmodel най-вече дъжд ще падне над Горнотракийската равнина, Лудогорието и Северозападна България. Очакваните количества дъжд ще са сред 40-90 л./кв.м, оповестиха от Meteo Balkans като предизвестяват за заплаха от наводнения.

Валежите ще стартират в понеделник  

Новата седмица ще стартира със превалявания в цялата страната, намаляване на температурите и сняг в Северозападна България и планинските региони. Причината още веднъж е средиземноморски циклон, преминаващ през Балканския полуостров. 

В нощта против понеделник от югоизток ще стартират превалявания от дъжд, които до сутринта ще обзет Западна и Централна България. В утринните часове в Софийската долина, Предбалкана и по високите полета от Западна и Централна  България преваляванията ще преминат в сняг. Не се чака да се образува снежна завивка. 

През деня в понеделник под въздействието на преминаващ през страната средиземноморски циклон ще се сътвори забележителна валежна конюнктура. Дъждовете ще се усилят, като по-значителни ще са след обяд и късно вечерта в Югозападна и Южна България, а през нощта против вторник - и в Северозападна  България.  

Поради предстоящите превалявания рискът от наводнения ще е висок в региона на Рило-Родопския масив и Горнотракийската равнина. Очакваните количества до края процеса ще доближат до 40 и 90л./кв.м. В тези региони дъждът ще е пороен по темперамент и не е изключено да е съпроводен от гръмотевици. Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна и Северозападна България. Поради ортографски аргументи и в Северозападна България преваляванията могат да провокират местни наводнения, предизвестяват от Meteo Balkans.

Във вторник идва и снегът 

В навечерието на вторник и денем още веднъж в Северозападна и Западна България преваляванията последователно ще преминат в влажен сняг, като по-значителни ще са те от сняг в планинските региони и в Северозападния България. Там ще се основат и условия за забележителна снежна завивка, а в Предбалкана - и от навявания. 

В останалата част от страната времето ще е облачно и прохладно. Вятърът ще е слаб, най-вече от изток-североизток, а в Източна България краткотрайно и краткотрайно мощен. 

Температурите ще не престават да се намаляват, като предстоящите минимални в страната съвсем на всички места ще са към нула градуса. Времето по Черноморието ще е дъждовно, с интензивни превалявания от дъжд в крайните югоизточни региони. Максималните температури за вторник в Западна и Централна България ще са сред 1-3°C, в източните региони - до 4-5°C.

В сряда и четвъртък преваляванията ще са най-вече слаби и на изолирани места, основно в Източна България и в планинските региони. 

Над останалата част от страната времето ще е облачно, само че студено. Временни разкъсвания на облачността чакаме над крайните северозападни и централни региони. Вятърът в страната краткотрайно ще смени посоката си и ще е от север, а в Дунавската низина и Източна България - от североизток. Минималните ще са сред минус 6° и минус 1°, а и дневните в доста региони ще остават под нулата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР