При второто гласуване на бюджет 2023 парламентарна комисия по бюджет

...
При второто гласуване на бюджет 2023 парламентарна комисия по бюджет
Коментари Харесай

Вдигат заплатите в МВР, МО, съдебна охрана, НАП и митниците

При второто гласоподаване на бюджет 2023 парламентарна комисия по бюджет и финанси заложи нараствания на разноските за вътрешния ред и сигурността. Според признатите оферти заплатите в Министерство на вътрешните работи ще се вдигнат с 10 на 100, в това число на някои длъжности с спомагателни 100 лв.. Предвидени са и спомагателни средства за чиновниците в ДАНС. С спомагателните средства отчасти ще се компенсират чиновниците в бранша на сигурността за положените от тях старания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предложенията на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи са на стойност общо 157,2 млн. лева От " Продължаваме промяната - Демократична България " оферират също 150 милиона лв. за увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерство на вътрешните работи, считано от 1 август 2023 година От " Възраждане " оферират в допълнение финансиране в общ размер на 155 381 600 лева

Внесените 4 оферти бяха признати с изискването в последващия отчет на комисията те да се обобщят и да се изгладят публицистично.

В частта за Министерство на правораздаването бяха признати две оферти, които също ще бъдат изчистени преди гледането им в зала.

Едното е от " Продължаваме промяната - Демократична България ", които оферират увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерството на правораздаването - за Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " и за Главна дирекция " Охрана ", считано от 1 август 2023 година - 11 000 050 лв..

Другото предложение е от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната - Демократична България ", които оферират спомагателни разноски за 10 на 100 нарастване на заплатите на чиновниците Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) със сума 8 325 000 лева, както и спомагателни разноски за 10 на 100 нарастване на заплатите на чиновниците в Главна дирекция " Охрана " със сума 2 725 000 лева

Прието беше и предлагането на " Продължаваме промяната - Демократична България " за увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерството на финансите - за Националната организация за приходите и за Агенция " Митници ", считано от 1 август 2023 година - 25 милиона лв..

Депутатите от бюджетната комисия поддържаха предлагането на Христо Гаджев и група депутати със 75 млн. лв. да бъде повишен фонд " Работна заплата " на Министерството на защитата.

Прието бе и предлагането на Венко Сабрутев (ПП) и група депутати за спомагателни 1,5 млн лв. за БНР за нарастване на възнагражденията на личния състав, считано от 1 август 2023 година

Прието бе и друго предложение на Венко Сабрутев да бъдат планувани 20 млн. лв. за обезщетения за земеделските производители поради унищожената им продукция от падналата слана при започване на година. Комисията одобри предлагането на ГЕРБ да се плануват 8 млн. лв. за растеж на възнагражденията в БАБХ и Агенцията по горите.

Комисията поддържа предлагането на Вежди Рашидов и група депутати, в което се плануват разноски в размер на 30 млн. лева за осъществяване на културни начинания, целеви стратегии и креативен планове в региона на културата на конкурсен принцип. Средствата са разпределени в три посоки.

Подкрепено беше предложенията на Жечо Станков и група народни представители в бюджет да бъдат заложени 220 000 лева за основаването на Фармацевтичен факултет в Университета " Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас и 1,5 млн. лв. за стартирането на строителството на Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания " Св. Анастасия " в Бургас.

Намалените ставки на Данък добавена стойност остават в този бюджет

Комисията не одобри предлагането с вносители Павела Митова и група депутати за премахването на сегашните понижени ставки по Данък добавена стойност, с които вносителите бяха разчели, че предстоящите доходи до края на 2023 година ще са в размер на 152,4 млн. лева

С тези спомагателни доходи би могло да се направи нарастване на възнагражденията в Спешна здравна помощ, Българска организация по сигурност на храните, Изпълнителна организация по горите, Изпълнителна организация за битка с градушките, Изпълнителна организация за риболовство и аквакултури и Селскостопанската академия, разяснява Тошко Йорданов.

Председателят на комисията Йордан Цонев сподели, че би подкрепил сходно предложение, само че такова не може да се прави в средата на годината, тъй като това няма да се отрази добре на бизнеса, който е квалифициран тази година да продължи да работи в режим на тези облекчения. Цонев съобщи обаче, че ще упорства пред министерството на финансите и комисията в постоянния бюджет (за 2024 г.) да се премислят тези ограничения, тъй като огромна част от тях, по думите му, не са дали резултат.

Румен Гечев съобщи, че неговата политическа групировка от много години води тази полемика в подтекста на пониженото Данък добавена стойност на бирата и на виното и отхвърленото предлагането за по-ниско Данък добавена стойност за медикаментите. Гечев посочи, че в Европа има диференцирана ставка на Данък добавена стойност, само че тя е за медикаменти, просвета, изкуство, печатни издания и в някои страни за ресторантьорски услуги, за които тази поддръжка в България изтича в края на годината.

Финансовият министър Асен Василев изрази мнение, че е обикновено данъчни ставки да се трансформират от 1 януари и подсети, че в проектозакона за бюджета за тази година има планувани ограничения за изсветляване на бранша (нормативно уредената опция клиентите да не заплащат сметките си в заведения, в случай че не им е издадена касова записка - б.р.). Той удостовери, че е съперник на диференцираните ставки.

Тошко Йорданов съобщи, че бюджетът се прави за цялата година и добави, че " бизнесът ще се намести ", като акцентира, че става дума за " действителни пари от действителен бизнес за обществени разноски ".

Не бе подкрепено и предлагането на Цончо Ганев ( " Възраждане " ) и група депутати бюджетът за национална туристическа реклама да се усили с още 15 млн. лв. над сегашните близо 19 млн. лв..

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР