При всяко заболяване, наред с медикаментозното лечение, назначено от лекар,

...
При всяко заболяване, наред с медикаментозното лечение, назначено от лекар,
Коментари Харесай

Храни с отхрачващи свойства

При всяко заболяване, наред с медикаментозното лекуване, назначено от доктор, постоянно се предписват и употребяват спомагателни средства, които да спомогнат лекуването. Храната играе значима роля при битката с другите здравословни проблеми, в това число и респираторните.

Специално при тях значим миг е отделянето на събраните тайни, посредством които тялото изхвърля отпадъчните артикули от битката на организма с заболяването.

Затова е значимо да се одобряват отхрачващи средства, които да улеснят този развой. Наред с изписаните лекарства от вашия доктор, можете да облекчите и насърчите отделянето на тайни, като включите някои храни във вашата диета.

Какви храни спомагат отхрачването?

Джинджифил + мед + лимон

 Люти храни за отхрачване

Препоръчва се за и при обособяване на храчки да се пият билкови чайове. Заедно с тях безусловно използвайте едно от следните средства: мед, джинджифил, лимон. А комбинацията от настърган джинджифил, мед и лимон е една от най-често употребяваните и тествани помощни средства при респираторни болести.

Медът е един от наложителните съставни елементи в множеството предписания за отхрачване от националната медицина - на процедура може да се комбинира с всички други отхрачващи храни. Медът, в композиция със зехтин, също ще послужи за задачата. Смесете в съответствие 1:1 зехтин и мед. Загрейте сместа на водна баня и приемайте по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти дневно.

Лук и чесън и люти храни

Яжте повече лук и чесън: те като се изключи че са естествени антибиотици, облекчават кашлицата и отделянето на тайни.

Умерената консумация на люти и пикантни храни също оказва помощ за втечняването им и лесното откашляне. Най-често в националната медицина се употребяват хрян (или горчица), синап, люти чушки, люта ряпа и други

Рецепта за отхрачване с черна ряпа

 Рецепта с черна ряпа и мед за отхрачване Снимка: Ваня Георгиева

Навярно всеки знае рецептата с черна ряпа и мед срещу кашлица (или захар), само че дано си я напомним: В ряпата се издълбава дупка, в която се поставя мед и се оставя да престои. Сокът, които се образува, е изпитано средство за откашляне. Можете също по този начин да изстискате сока от ряпата със сокоизстисквачка или ръчно и да смесите с мед. Също, соковете от множеството кореноплодни (моркови, цвекло и др.), смесени с мед, се смятат за положително средство за отхрачване.

Рецепта за отхрачване с лук

И лечебна рецепта с лук. Нарежете на ситно една глава лук, прибавете 2-3 с.л. захар или мед, оставете за една нощ. Използвайте по супена лъжица от готовия сироп при потребност денем. Повторете процедурата до усъвършенстване. Можете да комбинирате също чесън и мед.

Мандарини

Мандарините се оказва, че са идеална храна за откашляне. Те съдържат етерични масла, лимонов и други потребни субстанции, които спомагат за увеличение на количеството тайни от дихателната лигавица и играят идеална роля за унищожаване на храчките и прекъсване на кашлицата. Освен това витамините в мандарината имат противовъзпалително деяние.

 Кайсии за отхрачване

Кайсии

В обичайна китайска медицина кайсията облекчава кашлицата, разтваря храчките, затопля белите дробове и успокоява задуха; всичко това се дължи на съдържащото се в него вещество, амигдалин. Термичната обработка не унищожава потребните в тази ситуация съставки, тъй че, компот, нектар и даже сладко от кайсии ще правят идеална работа.

Бульон от овес

Бульонът от овес е универсално лекарство, той е ефикасен и при нескончаем ход на респираторни болести. За да приготвите бульона, залейте 200-250 г овесени ядки с пет чаши вода и варете на слаб огън в продължение на 1 час. Охладете бульона и изпийте за един ден, като повтаряте процедурата до усъвършенстване.

Прясно мляко и краве масло

 Прясно мляко и масло за отхрачване

Прясното мляко се е употребило съвсем постоянно като отхрачващо средство в националната медицина освен на България. Днес тази му функционалност е оспорвана, като се твърди, че то образува в допълнение слуз в организма и по този начин пречи на оправянето с респираторните проблеми. Въпреки това в националната медицина се прави оценка способността му да втечнява секретите и да спомага тяхното по-лесно обособяване. Все още са известни някои предписания за отхрачване, като чаша топло мляко с лъжичка краве масло. Кравето масло също се счита за доста положително средство за отхрачване. Също за задачата се употребяват и чаша топло мляко с добавка на щипка сода, мед, яйчен жълтък и други

Рецепта за отхрачване с мляко и смокини

Може да се подготви вкусно лекарство за ефикасна битка с мократа кашлица. Добавете 2-3 смокини към млякото и дръжте на слаб огън 20 минути. Полученото средство се употребява топло или горещо 2-3 пъти дневно след хранене. Дали ще употребявате млякото като отхрачваща храна, преценете сами, въпреки всичко, на всеки то работи друго.

Топли напитки

Всякакви топли питиета ще са потребни за отхрачване – от плодов ошав, през билков чай до топли супи и бульони. Популярните национални предписания срещу кашлица включват отвари от дюли, круши или ябълки, други предлагат топла пилешка чорба против грип или телешка чорба. Всъщност, приемането на топли течности е един от най-важните моменти за втечняване на секретите.

Правилните храни, когато отделяте храчки

По време на отхрачването на тайни има огромна загуба на протеини; в случай че не се попълнят, тогава може да се развие протеинов недостиг. Затова би трябвало да ядете богати на протеини храни:

 Яжте зеленчуци за отхрачване

- храни с скотски генезис: постно месо, риба (по-добре мазна, омега-3 ще смаже гърлото, което ще облекчи болките в гърлото и ще улесни отхрачването), черен дроб от тресчица, не кисели млечни продукти;

- храни с растителен генезис: бобови растения, покълнала пшеница, тиквени семки, слънчоглед, сусам (и масла), маслини и зехтин, зърнени храни (ориз, овесени ядки, елда, пшеница), зеленчуци (домати, моркови, всяко зеле, цвекло, лук, чесън, тиква, репии), плодове (банани, цитрусови плодове, ягоди, малини, джинджифил, пъпеш (диня), папая, праскови, авокадо, касис, ябълки, смокини, грозде), билки.

Някои храни могат да повлияят неподходящо на положението на тялото и да влошат процеса на премахване на секретите от бронхите, като ги създадат по-гъсти. Не е целесъобразно да ядете пържени и мазни храни, кисело-млечни артикули, тлъсто месо, храни, които предизвикват алергии. Също е целесъобразно да спрете използването на кафе и алкохол, които обезводняват и сгъстяват секретите.

Ако се придържате към всички точки на лекуване, можете бързо да се отървете от секретите. Основното е да се обърне внимание на храненето, влажността в помещението, рационално потребление на медикаменти и национални средства, а също по този начин да се употребяват повече течности.

И с цел да сме ви до дъно потребни, ви предлагаме да си помогнете с този лек за бронхит и кашлица, сироп от кока кола и лукчета за кашлица или запарка от драка за отхрачване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР