При встъпването си в длъжност новият служебен министър на земеделието

...
При встъпването си в длъжност новият служебен министър на земеделието
Коментари Харесай

Пчелари оспорват доклад на бившия земеделски министър

При встъпването си в служба новият длъжностен министър на земеделието проф. Христо Бозуков е получил отчет с заключения за измирането на пчелите у нас. Докладът е бил поръчан от някогашния министър на земеделието Десислава Танева. С нейна заповед в средата на април е образувана работна група. В подготовката на разбора са взели участие и представители на Центъра за оценка на риска. Според отчета пчеларите носят отговорност за измирането на пчелите.

В изявление за БНР ръководителят на Регионалния пчеларски съюз в Шумен Даниела Челебиева изрази противоречие с изводите в отчета.

" Там е записано, че повода е, че 7 хиляди пчелари не са се записали в електронната платформа за обявяване на растително-защитни действия, които трябваше да са до 31 март, а единствено 5 хиляди пчелари са се записали ", уточни тя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пчелари от цялата страна излязоха на митинг пред земеделско...

По думите ѝ в България има към 12 хиляди пчелари, от тях 5 хиляди пчелари са регистрирани като аграрни стопани и имат пчелни фамилии от 50 броя нагоре. Не са се записали дребните пчелари, които имат под 50 броя пчелни фамилии.

" Оповестяване за осъществяване на растително защитни мероприятия е значимо най-много за пчеларите, които практикуват преносимо пчеларство, тъй като могат да разположат пчелни фамилии в овощни градини, в блокове с медоносни култури. Ако се пръскат с препарати за растителна отбрана насажденията в такива блокове, тогава е рисково за пчелите и пчеларите би трябвало да вземат ограничения за запазване на пчелите от отравяния ", добави Челебиева и посочи, че към 300 пчелари работят на правилото на преносимото пчеларство.

" За останалите пчелари е годен Законът за пчеларството и Наредба 13, която е за ограничения за запазване на пчелите от отравяния и метода на осъществяване на растително-защитни действия. Тези две нормативни уредби на процедура защищават пчелните фамилии от отравяния ", разясни още тя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пчелари излязоха на митинг пред земеделското министерство. Исканията им са за погашение на 60 евро...

Челебиева акцентира, че е позволено да се третират с инсектициди аграрни култури от залез слънце до 10 часа. Самата тя има два пчелина, получила е над 100 писма за идни третирания и показа, че към 20% от тези известия са били за третирания сред 10 и 20 часа денем.

Според нея би трябвало да се промени Наредба 13, която визира тази обработка. Тя даде образец с интервала на разцвет на акацията, когато пчелите изхвърчат в полет след изгрев слънце.

Актуализация на системата за обявяване би спомогнала за опазването на пчелите, безапелационна е Челебиева.

„ Да създадат промяна в програмата и да не се позволява, автоматизирано да се отхвърлят поръчки от земеделците, в случай че ще третират с инсектициди в неразрешено време “, настоя тя.

" Има комисия, само че не се вземат под внимание предложенията на пчеларите, тъй като в тези комисии 2/3 от хората са админи, а 1/3 са пчелари ", посочи ръководителят на Регионалния пчеларски съюз в Шумен.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР