При въвеждането на задължителна здравна застраховка ще можем да избираме

...
При въвеждането на задължителна здравна застраховка ще можем да избираме
Коментари Харесай

Въвеждат задължителна здравна застраховка

При въвеждането на наложителна здравна застраховка ще можем да избираме къде да даваме най-малко част от вноската си и ще се появи детайл на конкуренция, разгласи доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето в ефира на БТВ.

По думите му по-добър е моделът, при който се разрушава монополът на НЗОК.

Въвеждане на наложителна здравна застраховка плануват промени в здравноосигурителния модел у нас, готови от Mинистерството на опазването на здравето. Здравното министерство е направило примерни сметки, които демонстрират, че вноската за застраховката ще е към 12 лв. на месец.

Според някогашния шеф на „ Пирогов” доцент доктор Спас Спасков се разчита на това, че тези пари ще се разпределят към НЗОК и частни фондове и тогава контролът е по-сериозен. Самата концепция е да влязат повече пари в здраваната система, уточни той. Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи означи, че това съставлява доста увеличение на вноската за здравно обезпечаване.

Парите в системата съгласно нея би трябвало да влязат през застрахователите, с цел да се усъвършенства контрола. Асоциацията на българските застрахователи не беше потърсена на нито един от стадиите по този проекткоментира Светла Несторова. Принципът да се дофинансира системата през частния бранш е верен, само че съгласно нея не е ясно по какъв начин ще става събираемостта на тези средства. „ При промяна на цените, по какъв начин ще работи моделът, а и застрахователите не са планувани като механизъм за контрол”, означи Несторова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР