При специализирана спецакция в София ГДБОП задържа четирима души за

...
При специализирана спецакция в София ГДБОП задържа четирима души за
Коментари Харесай

След спецакция: Четирима души в ареста за скимиране и източване на банкови карти

При профилирана спецакция в София ГДБОП задържа четирима души за разработване на скимингустройства, монтирането им по банкомати и непозволено изтегляне на парични средства. Двама от задържаните са братя, които живеят в Нови Хан, осведоми Министерство на вътрешните работи.

Снимка: Министерство на вътрешните работи

Разследването е почнало след сигнал от чужбина. Единият от участниците е съден през 2015 година във Виетнам за скимиране на банкови карти, вторият е арестуван през 2017 година в Чили за непозволено изтегляне на средства и е излежал ефикасна присъда, третият е арестуван за същото в Талин, Естония, заяви представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.
Полицията проверява новаторски кражби на банкомати в София Според специалисти все още не е ясно дали има взети пари
От държавното обвиняване прецизираха, че функциите в групата са били разпределени. Един от тях е изработвал самите сканиращи устройства, а другите са набирали и обучавали мулета, които да теглят парите.
Снимка: Министерство на вътрешните работи
Самото изтегляне е ставало в страни като Индонезия, Бали, Тайланд, Перу, където банкоматите не са обезпечени с ЧИП и ПИН система.

Финансовите приходи се прибирали в България на дребни суми. Мулетата, откакто теглели средствата, ги превеждали посредством системите за бързо разплащане на имената на родственици на членовете на незаконната група.
Арестуваха четирима българи за източване на банкомати на о. Бали Заподозрените са слагали скрита камера, с цел да запишат ПИН кодовете, както и подправена клавиатура върху същинската
Скимиращата техника се е пращала по водачи на транспортни компании или спедиторски компании и била най-много за страни от Европейския съюз.

В рамките на интервенцията са претърсени 7 адреса и 3 автомобила, открити са две пространства, в които се е изработвала нужната за обирите техника.
Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи Снимка: Министерство на вътрешните работи
Разследващите са иззели външни хардискове, флаш памети, мемори карти и други устройства, предопределени за правенето на скимиращи устройства, част от които бивали поставяни в самия слот на банкоматите, като по този метод те ставали незабележими, посочи прокурор Милева.
Задържаха трима души, обвинени за обира на банкомат в Стара Загора Те са задържани в Пловдив
„ Работихме интензивно съвсем две години, тъй като задачата ни не беше да задържим мулетата, а да стигнем до уредниците и лицата, които действително създават устройствата”, сподели прокурор Милева и добави, че групи от подобен темперамент са доста тайни и мъчно се стига до тях - липсват телефони, пазят се от контакти.

Снимка: Министерство на вътрешните работи

На четиримата членове на групата са повдигнати обвинявания и са им наложени ограничения „ парична гаранция “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР