При случая със 7-годишната Кристин реалната възможност е Мартин Трифонов

...
При случая със 7-годишната Кристин реалната възможност е Мартин Трифонов
Коментари Харесай

След жестокостта в Сотиря: Налагат ли се промени в НК?

При случая със 7-годишната Кристин действителната опция е Мартин Трифонов да е на независимост, когато е на 40 години, пресмятат адвокати. Това още веднъж повдигна въпроса за промени в Наказателния кодекс, даже и за химическа кастрация.

В момента химическа кастрация се ползва в значително европейски страни. В някои от случаите даже се желае единодушието на причинителя на тежки закононарушения. У нас юристите към този момент спорят какви могат да бъдат дълготрайните резултати от сходна мярка.

Химическата кастрация съставлява преодоляване на половия нагон с медикаменти. Мярка, за която от Вътрешна македонска революционна организация упорстват да залегне и в българския углавен кодекс.

,,Ние какво вършим – хващаме един нарушител, който е към 20-годишен. Благодарение на съкратеното разследване, той излиза след 20 години и на 40 години е подготвен още веднъж да бъде жертва на личния си нагон и да убива'', изясни Искрен Веселинов от Вътрешна македонска революционна организация.

Според юристите обаче химическата кастрация може да крие и опасности.

,,Не можем да подсигуряваме, че той няма да бъде нападателен по различен метод и няма да прави други закононарушения. Това не може да промени същността на престъпника'', изясни Мария Шаркова пред Нова телевизия.

Все още липсват обаче задоволително данни дали експанзията няма да се ускори и прояви по различен метод, притесняват се правозащитници. Остава отворен и въпросът кой ще заплаща за страничните резултати след сходна терапия.

Друг проблем е по какъв начин да се ползва химическата кастрация у нас – наложително или непринудено.

,,Интересно решение има в Германия по този въпрос – педофил, който е направил тежко закононарушение, в случай че се съгласи да бъде скопен – не върви в затвора'', изясни юристът Марин Марковски.

Това слага на дневен ред друго искане на Вътрешна македонска революционна организация – да отпадне съкратеното правосъдно разследване, което дава опция за предварително освобождение на причинителите на тежки закононарушения.

За последно сходно искане за промени в Наказателния кодекс имаше предходната година след убийството на Виктория Маринова в Русе. Аргументите тогава бяха същите - когато наказаният на първа инстанция Северин излезе от пандиза, евентуално ще е на възраст към 40 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР