При съчетаване на храна и вино съществува следната закономерност: виното

...
При съчетаване на храна и вино съществува следната закономерност: виното
Коментари Харесай

Домашни мезета за вино

При съчетаване на храна и вино съществува следната причинност: виното с изискан усет и мирис се съчетава с по-обикновена храна.

Изисканите ястия вървят добре с нормално вино, което се употребява за по-добро асимилиране на храната. Виното не се съчетава добре с оцет и с ядки.

Мезетата от риба и морски блага, аленият и черен хайвер са идеални за бяло вино и розе. Меките сирена, скъпите колбаси, бялото месо и топлите рибени мезета са подобаващи за розе.

Леките червени виновност са подобаващи за месо, риба, пилешко, разнообразни типове сирена. Пикантните сирена вървят с бели полусухи виновност.

Подходящо за алено вино е студеното телешко мезе

Необходими артикули: 1 кг телешко месо, 6 супени лъжици олио, 2 моркова, половин глава целина, 1 глава лук, 1 супена лъжица масло, 100 грама кашкавал.

Месото се измива, подсушава се и се запържва в лой в тенджера с дебело дъно. Морковите, целината и лукът се нарязват на едро. Когато месото се запече до златисто, се прибавят зеленчуците.

Тенджерата се затваря с похлупак и всичко се задушава, като се прибавя малко топла вода. След като месото омекне, се прибавя още малко вода и се задушава още малко. След това месото се вади от тенджерата и се нарязва на части с дебелина един сантиметър.

Всяко парче се нарязва от едната страна с масло. Поръсва се с настърган кашкавал и се подрежда като венец в огромна плоска паница.

 Домашни мезета за вино

За бяло вино и розе е уместно мезето от аспержи и шунка.

Необходими артикули: 400 грама аспержи, 10 тънки късчета шунка, 10 късчета фино нарязан кашкавал, лимонен сок, една китка магданоз, 400 мл течна сметана.

Аспержите се сваряват в подсолена вода, в която е прибавен лимонен сок и нарязаният магданоз. Върху всяко късче шунка се поставя късче кашкавал, две късчета нарязани аспержи и се завива на руло.

Рулцата се запържват на муден огън към 10 минути. Готовото мезе се смъква от огъня, залива се със сметаната и се сервира топло.

За бяло вино и розе е уместно мезе от пъдпъдъци.

Необходими артикули: 8 пъдпъдъка, 200 грама вишни без костилки от компот, половин чаша бульон, 1 супена лъжица коняк, олио.

Почистените пъдпъдъци се нарязват на хапки и се запържват. Три минути преди да са изцяло подготвени, се излива мазнината от тигана, прибавят се вишните, бульонът, конякът и се задушават под похлупак до омекване. Готовите пъдпъдъци се подреждат в дълбока огромна паница, прибавят се вишните и се заливат със сока от задушаването.

Пърженото сирене е уместно за алено вино. Необходими артикули: 300 грама сирене, масло. Сиренето се нарязва на части със междинна дебелина и се запържва в масло до златиста коричка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР