При разбиването на фактурите по нива, показва, че тази година

...
При разбиването на фактурите по нива, показва, че тази година
Коментари Харесай

Използва се повече ток за отопление

При разбиването на фактурите по равнища, демонстрира, че тази година доста повече хората употребяват електрическата енергия за отопление. Очевидно тя е по-евтина за тях в сравнение с да употребяват различен тип отопление – твърдо, газ или различен тип енергоносител.

Това изясни пред БНР Петър Костадинов, представител на EVN, нарастването на сметките за ток в Стара Загора и Бургас.

В анкета в градовете хората разясняват, че сметките им са с по 10% по-високи, " а не сме били у дома ". Други споделят: Очаквано е, не е ненадейно, както споделят комшиите. Трети вършат спестовност от отоплението, с цел да платят тока, а други минават на нощна цена.

" Всички жители регистрират, че към този момент е зима и разноските са по-големи от есента и лятото. 90% от интервюираните споделят, че не виждат нищо ненадейно в своите фактури, които са получили. Гражданите знаят, че когато на открито е студено това да се отразява в месечната фактура. Ако съпоставяме декември с ноември, сигурен съм следващата година отново ще си приказваме по същата тематика. В Югоизточна България имаме 1,5 млн. клиенти, данните демонстрират, че потреблението през декември е по-висока от ноември с близо 58%. Спрямо 2022 е с 12% по висока – декември – декември. Разликата сред ноември и декември 2023 година идва от това, че температурата през декември е с над 50% по-студен от ноември ", изясни представителят на EVN.

И посочи: При нас има ясна причинност – всеки един градус приблизително месечна температура по-ниска, води до 10% нарастване приблизително на потреблението, именно тъй като електрическата енергия в България всеобщо се употребява за отопление.

" Изводът, който можем да създадем, че през декември по отношение на потребление на електроуреди за отопление води до по-голяма консумация на електрическа енергия и до там във фактурите.

" Но както споделиха жителите в Стара Загора на никое място няма фрапантно нарастване – двойни и тройни сметки ", аргументира се представителят на EVN.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР