При по-строги санкции срещу енергийния сектор на Русия или ембарго

...
При по-строги санкции срещу енергийния сектор на Русия или ембарго
Коментари Харесай

Ще спре ли Русия доставките на газ? Коментар от професор от УНСС

При по-строги наказания против енергийния бранш на Русия или ембарго главният пострадал в Западна Европа ще бъде Германия, стига тя да се съгласи на сходни дейности. Практически това няма да има отражение за Съединени американски щати, доста малко за Франция и Англия, по-засегнати ще са Централна Европа и България. Това ще бъде и най-големият удар, който може да бъде нанесен против Русия, съобщи проф. Димитър Хаджиниколов, учител в катедра " МИО и Бизнес " – УНСС в ефира на телевизия Блумбърг България.

" Най-страшно би било, в случай че по някаква причина пресечен доставките на нефт и газ - заради военни дейности или заради наказания или дори ембарго върху покупите на съветски енергоносители. Това ще се отрази както на цените, по този начин и на енергийната сигурност на страни в Европейски Съюз, в това число и България ", сподели още професорът

Подобни наказания против енергийния бранш биха имали най-голямо влияние върху Русия и евентуално се разискват, счита Хаджиниколов. Спирането на достъпа до разплащателната система SWIFT няма да е съдбовно за съветската банкова система, а и би подкопало самата ѝ надеждност, добави той.

" Ударението се слага по-скоро в енергийната сфера. Не имам вяра, че руснаците била спрели доставките на газ, в случай че стартират лимитирани военни дейности в Източна Украйна - това към този момент се случи през 2014 година и доставките не бяха спрени.

Те биха го създали като извънредно средство, в случай че има пълномащабна война, която е по-малко евентуалното, защото се отхвърля и от Украйна, и от Русия, безапелационен е той.

Ако се стигне до повишаване на цените на енергийните пазари поради военни дейности, това може да рефлектира сензитивно на инфлацията в Съединени американски щати и да докара до проблеми в другояче възраждащата се от COVID-19 стопанска система, разяснява Хаджиниколов.

В момента не може да се предвижда дали и по кое време ще има утешение на енергийните пазари, защото те се въздействат прекомерно доста от геополитически фактори, сподели още Хаджиниколов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР