При облекчени условия ще гарантираме проекти на компании, чиито дейности

...
При облекчени условия ще гарантираме проекти на компании, чиито дейности
Коментари Харесай

Гълъбин Гълъбов, БАЕЗ: Стартирахме 2023 г. с разширена презастрахователна програма

При облекчени условия ще подсигуряваме планове на компании, чиито действия са свързани с ПВУ БАЕЗ ще подсигурява правилното осъществяване на договорните отговорности на български компании пред задгранични бенефициенти, свързанис износа на артикули и услуги, казваГълъбин Гълъбов, изпълнителен шеф и ръководител на УС на Българскатаагенция за експортно обезпечаване
 

- Г-н Гълъбов, какви бяха главните трендове в БАЕЗ през 2022 година?
-->
- През миналата 2022 година, съгласно икономическата обстановка и пазарното държание на нашите сегашни и евентуални клиенти, за БАЕЗ се обрисуваха няколко трендове с първостепенно значение:  популяризиране на активността на сдружението посредством образуване на поредност от корпоративни срещи с бизнеса в по-големите регионални центрове в страната, както и срещи с нашите сътрудници - комерсиалните банки, факторинг сдружения и застрахователни брокери;
 изграждане на съответна политика за оценка на кредитния риск на дружеството; ускоряване на процеса по взимане на решение от способен орган в БАЕЗ за застраховане; разработване на нови за сдружението застрахователни решения, основани на пазарното търсене. През октомври стартирахме предложение на нова застраховка " МСП Финансови сътрудници ", предопределена да подсигурява заеми за оборотни средства на МСП. Продуктът се явява ефикасен инструмент, от една страна - за достъп на кредитополучателите до спомагателни източници за оборотни средства, защото застрахователният контракт се третира като високоликвидно поръчителство от българските търговски банки, а от друга - за гарантиране на отговорностите на кредитополучателите към финансиращата институция посредством покриване на риска от забавено заплащане или несъстоятелност.Все по-често налагана процедура в редица сектори е потреблението на механизми за отбрана и гарантиране на договорни отговорности. До сегашния миг ние осигуряваме подобен вид покритие за гарантиране на контракти по публични поръчки или други договорни отговорности на български компании с проявяване на покритието на територията на Р България. Предвид зачестили запитвания от страна на наши сътрудници, от есента на 2022 година стартирахме план за създаване на нов артикул, с който български компании биха могли да подсигуряват договорните си отговорности към задгранични сдружения (регистрирани в страни членки на ЕС);
 осигуряване на опция за онлайн консултация с наши експерти по обезпечаване с оглед навременното и професионално даване на нужната за взимане на решение информация на нашите евентуални клиенти. Офисът ни е в София, все пак можем да се похвалим с доста и дългогодишни партньорства с клиенти, които са с централен офис в друго обитаемо място. Осигуряваме периодически бизнес визити до част от клиентите ни, само че се стремим да бъдем оптимално ефикасни и да се възползваме от всички преимущества на софтуерния прогрес и цифровата промяна, които осезаемо получиха значимост в изискванията на ограничаващите ограничения по време на Коронавирус пандемията. По време на състоялото се през есента на 2022 година " Роуд шоу " - бизнес тур взаимно с сътрудниците от ББР ЕАД, разбрахме какъв брой значимо е компаниите да зададат своите въпроси в персонална среща и по тази причина разработихме този цифров канал. Достъпът до услугата за онлайн среща е безвъзмезден и се реализира посредством предварителна резервация през нашата публична интернет страница www.baez.bg.

- Какви са наблюденията Ви за икономическата устременост на българския бизнес през призмата на експортното обезпечаване?

- В частта на търсенето на застрахователни артикули за следващ път данните в БАЕЗ сочат като най-силна нужда на българските сдружения покритието на търговски опасности. Доколкото стимулирането на експортната активност на българските компании е наш главен фокус, с най-значителен размер на обезпечено от БАЕЗ застрахователно покритие за 2022 година се отличават Румъния, Италия, Полша, Германия и Гърция. Вътрешнотърговските покупко-продажби се класират на 4-то място по стойност на обезпечено застрахователно покритие, с извънредно близки стойности до тези на Полша и Германия.

От позиция на секторния разбор в БАЕЗ, с максимален размер на застрахователно покритие към сегашния миг се отличават следните браншове:

1. Неенергийни промишлени артикули (с доминиращ дял на търговията на едро на метали и руди, на дървен материал, материали за строителството и санитарно оборудване);

2. Строителство и инженеринг (с доминиращ дял на строителството на жилищни и нежилищни здания, на автомагистрали, пътища и самолетни писти, леене на стомана, произвеждане на чугун, стомана и феросплави, произвеждане на тръби, кухи профили и фитинги за тях от стомана);

3. Селскостопанска продукция и хранително-вкусова индустрия (с доминиращ дял на търговията на едро със зърно, семена, фуражи и занемарен тютюн).

- В началото на 2023 година какви са Вашите проекти за бизнес развиване?

- Стартирахме годината с разширение на презастрахователната стратегия на сдружението, като включихме в нея и застрахователни артикули, които бяха отвън обсега на предходната такава. Тази смяна ни подсигурява едно по-сигурно и устойчиво предложение на всички бизнес линии, които БАЕЗ дава на своите клиенти и внася спомагателна убеденост в качеството на работа на нашия екип. Същевременно новите параметри обезпечават опция за обезпечаване на по-големи опасности, без това да се отразява на финансовата непоклатимост на сдружението.

В допълнение към тематиката за софтуерните прелюдия, по продукта Застраховка " МСП Финансови сътрудници " БАЕЗ ще изисква единодушие от Кредитополучателя за прилагане на тъй наречените " Отворено банкиране " - за доставка на информация за налично салдо и транзакции по негови разплащателни сметки в другите банки.  С цел възстановяване риск контрола в тази бизнес линия и поддържане евтино на застраховката, БАЕЗ ще изисква кредитиращата банка да следи за целево асимилиране на средствата от заема за недопускане отклонението им за разноски, които са отвън типичните оперативни потребности на компанията. При сигнали за нецелево разходване на средствата, БАЕЗ и финансиращата банка ще могат навреме да реагират и взаимно да вземат следващи ограничения за правилно разходване и обслужване на заема.

Една от главните ни насоки като цяло, освен за 2023 година, ще бъде да разширяваме продуктовото портфолио на сдружението, съобразявайки се с пазарните потребности и базирайки решенията си, съгласно икономическата конюнктура. Работим по 2 плана, единият от които е за въвеждане, на банален модел за обезпечаване на длъжници против търговски риск - така наречен " дискреционна зона ". Характерното за нея е, че претендентът за обезпечаване ще има опция да застрахова свои контрагенти в България, които отговарят  на авансово заложени от нас критерии, без за задачата да изисква риск разбор от БАЕЗ.  Услугата ще се дава като допълнение към най-търсения ни осигурителен артикул.

За втория план - Застраховка " Гаранции " пред бенефициенти от Европейски Съюз, както загатнах малко нагоре, БАЕЗ ще подсигурява правилното осъществяване на договорните отговорности на български компании пред задгранични бенефициенти, свързани с износа на артикули и услуги. Бих желал да уточня, че към сегашния миг БАЕЗ нотифицира посредством Комисията за финансов контрол /КФН/ съответните регулаторни органи в страните членки на Европейски Съюз, за бенефициентите по издадените застраховки в съответните страни да бъдат наясно кой е издателят на тези гаранции и да имат уверението, че ние заставаме зад поетия ангажимент при предявяване на вреда.

- Каква тенденция възнамерявате да бъде с най-голям приоритет за БАЕЗ?

- С оглед да подпомогнем зеления преход на България, наша дълготрайна цел е при облекчени условия да предоставяме застрахователно покритие на заеми и да подсигуряваме планове на български компании, чиито действия са свързани с Плана за възобновяване и резистентност. Възнамеряваме да оповестяваме обществено позитивния резултат от всеки подобен план, който БАЕЗ застрахова.

В умозаключение мога да обобщя, че съществени цели пред БАЕЗ за 2023 година се обрисуват бизнес, продуктовото и софтуерно развиване, с които ще целим освен да предоставяме поддръжка на българските МСП, само че и тази поддръжка да бъде ефикасна, бърза и целенасочена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР