При Наградата Русе отпадат паричните премии и драстично се намаляват

...
При Наградата Русе отпадат паричните премии и драстично се намаляват
Коментари Харесай

Промениха регламента за присъждане на Наградата „Русе“ и званието “Почетен гражданин на град Русе“

При Наградата " Русе " отпадат паричните награди и фрапантно се понижават категориите - от 15 на 8

По-сериозна тежест, престижност и точност при номиниране и почитане на Награда „ Русе “ и званието “Почетен жител на град Русе “ придадоха общинските съветници с гласуваните на вчерашното съвещание на локалния парламент промени в Наредба №17 за символиката на Община Русе.

Вносители на предлагането за измененията в Наредбата са Орлин Дяков, Косьо Станев и Иво Пазарджиев, а претекстовете са обвързани напълно с това да се резервира тежестта на присъжданите награди, а не самата премия да девалвира с времето, каквото са и публичните настройки.

Измененията и допълненията в текстовете за Символиката на Община Русе обгръщат регламента на Награда „ Русе “, с която годишно на 24 май се удостояват създатели, дейци, креативен екипи и организации, работещи в областта на изкуството, културата, образованието и науката за забележителен принос и дейна активност за издигане престижа на гр. Русе и високи достижения в региона на културата и образованието. Също по този начин и званието „ Почетен жител на град Русе “, без то да има подложен краен период за номиниране и отсъждане.

Относно Награда „ Русе “ – отпадат паричните награди, защото се смята, че Награда „ Русе “ е по-скоро морално и влиятелно самопризнание за реализирани високи резултати.

Главното изменение касае Глава IV, Раздел IV, на Наредбата и планува в член 43 раздел „ Изкуство и просвета “ да се направи следното допълнение по категории както следва: прибавя се нова категория „ публицистика “, в раздел „ Сценични изкуства “ се прибавят следните категории: „ опера “, „ оперета “, „ мюзикъл “, „ куклен спектакъл “, в раздел „ Изобразителни и образни изкуства “ се прибавят следните категории: „ изобразително изкуство, кино изкуство, аудио-визуално изкуство “.

В раздел „ Образование и просвета “ също се предлага сливане на някои от премиите. Също по този начин, в член 40 от Наредбата е планувано, че Наградата „ Русе ” е годишна премия на Община Русе, с която се удостояват създатели, дейци, креативен екипи и организации, работещи в областта на изкуството, културата, образованието и науката за забележителен принос и дейна активност за издигане престижа на гр. Русе. Сега се прибавя и нов аршин, който се отнася за интернационалните и национални номинации и награди в региона на образованието и културата.

В член 45 от Наредбата е регламентиран съставът на членовете на комисията, която дефинира носителите на Награда „ Русе “. В състава на комисията съгласно сегашната редакция на Наредбата са включени двама общински съветници дефинира от Председателя на Общинския съвет. Предложението е броят на общинските съветници да се усили с един и от двама да станат трима, предвид на това броят на членовете на комисията да бъде нечетен. Съветниците ще се дефинират от ръководителя на Общинския съвет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР