При изграждане на собствена фотоволтаична централа Община Сливен ще произвежда

...
При изграждане на собствена фотоволтаична централа Община Сливен ще произвежда
Коментари Харесай

С фотоволтаична централа Община Сливен става независима

При създаване на лична фотоволтаична централа Община Сливен ще създава цялото количество електрическа енергия, която употребява в активността си, от възобновими източници. Общинският съвет към този момент даде единодушие кметът Стефан Радев да подпише предварителни контракти за присъединение към електроразпределителната мрежа на два обекта за произвеждане на ел.енергия с „ Електроразпределение Юг “. Това е значим стадий от реализацията на амбициозната концепция за създаване на фотоволтаична електроцентрала за лични потребности, посредством която Общината да понижи разноските си за електрическа енергия, разясниха от локалната власт.

„ Още когато говорихме за опциите, които има в тази посока, когато стартирахме с процедурата за основаване право на градеж на общински терен за създаване на подобен парк от вложител, обявихме, че нашето предпочитание е да влагаме средствата, които ще получим, за създаване на лична централа за общината “, означи и сметът Радев. „ През зимата на 2022 година започнахме процедура по издаване на мнение за нашите терени. Получихме това мнение, дружно с план на предварителния контракт. Той планува създаване на две централи за по 3.5 мегавата всяка “, заключи градоначалникът.

Амбицията е да се реализира самостоятелност на пазара и да се следват международните трендове в тази посока.

Сега следва същинската работа. Тепърва ще се изготвя техническия план. В взаимозависимост от другите решения, които той предложи, ще се остойности целия план. По предварителни данни обаче сумата за построяването ще бъде от порядъка на 10-11 млн. лв.. Кметът Стефан Радев разяснява, че общината към този момент разполага с съвсем половината от тях от разпореждането с правото на градеж на другите терени. За другата част от средствата ще се организира публично разискване за вдишване на дълготраен дълг за напълно финансиране на плана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР