При грипните ваксини ефективността е не повече от 50%, а

...
При грипните ваксини ефективността е не повече от 50%, а
Коментари Харесай

Посочиха разликата между ковид и грип ваксините

При грипните ваксини успеваемостта е не повече от 50%, а имунизациите против ковид имат доста по-висока успеваемост: " Става дума за напълно нови стандарти. Това, което се търси, е висока защита. Не дали ще имаме ваксина, която ще ни защищити от това да кашляме, а изобщо да ни защищити от това да се разболеем ".  Това заяви проф. Сорен Хайрабедян, имунолог от Института по биология и имунология при Българска академия на науките пред БНР.

" Ако се имунизираме с РНК или някоя от другите ваксини, шансът да се разболеем понижава, да се разболеем тежко и да загинем - още повече понижава, само че не понижава шансът да пренасяме болестта.

 Тъй като най-малко няколко дни преди да се задейства имунната система и да почисти вируса, е допустимо той да попадне в дихателните пътища в гърлото и да бъде пренасян. Няма към този момент безапелационни данни дали имунизациите могат да създават секреторни антитела, които се намират в лигавиците и на място могат да унищожават вируса. Най-вероятно не се получават в сегашната технология. Може би в идващото потомство ваксини това ще бъде направено ".

" Няма смисъл от непоколебим локдаун, тъй като е доста тежък за осъществяване и не съм сигурен, че ще се съблюдава в България ", сподели още професорът. Той изясни, че при предстоящата трета вълна на пандемията от ковид не би трябвало да се повтори тежката обстановка от ноември 2020-а година, тъй като към този момент доста хора са имунизирани. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР