При 17,5% от аутопсираните случаи, генетични изследвания са установили патологични

...
При 17,5% от аутопсираните случаи, генетични изследвания са установили патологични
Коментари Харесай

Внезапната смърт се предава по наследство в 29,6% от случаите

При 17,5% от аутопсираните случаи, генетични проучвания са открили патологични разновидности. „ Важно е да се прави каскаден скрининг на членове на фамилията, с цел да се диагностицират тези, които са изложени на риск от неочаквана гибел. “, съобщи доктор Яна Хаскова, доктор в Института за клинична и пробна медицина, Прага, Чехия. Тя показа онлайн заключенията по време на симпозиума в Пловдив.

Във форума присъединяване взеха изтъкнати експерти от България и чужбина. За първи път събитието беше извършено с безвъзмезден онлайн достъп и отворено за всички, които желаят да го проследят. Симпозиумът мина при голям интерес от експертите у нас, както и от специалисти от Северна Македония, Съединени американски щати, Австрия, Германия и голям брой други европейски страни, които се включиха виртуално.

„ Живеем в забавни времена и се постанова да бъдем адаптивни и гъвкави, без да стопираме да споделяме опита, знанията и уменията си. “, показа доцент доктор Васил Трайков, ръководител на съсловното съдружие при откриването на конгреса. В тази връзка, на шестото издание на симпозиума беше извършена първата по рода си взаимна сесия на българското съдружие и Европейската асоциация по сърдечен темп. Проф. Кристоф Леклерк (Президент на Европейската асоциация по сърдечен ритъм), доцент Васил Трайков, проф. Шиме Манола (директор на Кардиологичното поделение в Университетски клинично-болничен център в Хърватска) и доктор Николай Стоянов показаха новите технологии в региона на кардиостимулацията и електрофизиологията.

Другата водеща тематика в шестия по ред конгрес беше предсърдното мъждене. Влиянието на метода ни на живот върху появяването му беше показан от доцент доктор Кирил Карамфилов, експерт по кардиология и инвазивна кардиология. Колкото по-голяма е потреблението на кафе, толкоз по-малко евентуална е появяването на предсърдно мъждене, при мъжете. При дамите най-рисково е количеството от 2-3 чаши дневно. Всички дами, които пият под 2 и над 3 чаши кафе се възползват от неговия протективен резултат, сочат изводите от извършените наблюдения през годините. Най-застрашени от появяването на предсърдно мъждене са хората, които не пият кафе или злоупотребяват с него. Лекото или умерено натоварване със спорт носи най-малка възможност от поява на предсърдно мъждене. Най-застрашени са хората, които упражняват оптимално интензивно.

Бяха показани и наблюдения върху аритмиите при пациенти с пост-ковид синдром. По данни, изнесени от доктор Искрен Гарвански, инвазивен електрофизиолог, сред 7 и 16% от боледувалите от COVID-19 оповестяват за появяването на някакво аритмично събитие.

Ваксинацията способства за понижаване на честотата на пост-ковид признаците при преболедували преди имунизация пациенти, съгласно показаните разбори от доктор Аспарух Илиев, специалист по сигурност на имунизациите и началник на лаборатория в Берн, Швейцария. При преболедували хора с ваксина има доста по-малко затруднения. Особено при повторна среща с вируса, рискът от дълъг коронавирус понижава с 50%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР