Президентските избори в Турция на 14 май привлякоха вниманието на

...
Президентските избори в Турция на 14 май привлякоха вниманието на
Коментари Харесай

Изборите в Турция: Правителство предполагаемо използва изкуствен интелект за пропаганда

Президентските избори в Турция на 14 май привлякоха вниманието на интернационалната общественост заради евентуалното им значение за преустановяване на продължителното ръководство на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Към интригата се прибавя и фактът, че актуалното турско държавно управление е изправено пред съществени обвинявания.

Тунджай Йозкан, водач на турската опозиционна партия (CHP), направи изказване, в което се допуска, че държавното управление възнамерява да сътвори “ ” пропагандни материали против Републиканската национална партия (РНП) в тъмната мрежа преди изборите.

Местна турска медия Kisadalga заяви тази информация на 11 май.

Според Озкан Дирекцията по връзките в Турция се е свързала с водача на опозиционната партия Кемал Киличдароглу, с цел да го уведоми за основаването на подправени видеоклипове против опозицията в дарк уеб-а.

Предполага се, че в тези видеоклипове е употребена технологията deepfake – техника на изкуствения разсъдък (AI), която манипулира аудио и образно наличие. Озкан твърди още, че лицата, виновни за тази операция, са получили заплащане в Биткойн ( BTC ).

Озкан съобщи:

Тези обвинявания следват неотдавнашното показване от президента Ердоган на видеоклип, генериран от AI, в който се вижда по какъв начин Киличдароглу възхвалява PKK – войнстваща политическа организация, виновна за голям брой терористични набези в Турция.

С наближаването на дълго чаканите президентски избори в Турция специалистите в бранша на AI показаха угриженост по отношение на въздействието на надълбоко подправената агитация.

Тези избори съставляват един от първите огромни случаи в международен мащаб, в които напредналите AI технологии се пресичат с политиката.

Хенри Айдер, специалист, профилиран в региона на deepfake технологията, изрази угриженост по този въпрос, като акцентира евентуалното въздействие, което безапелационните пропагандни материали биха могли да окажат върху крайните резултати от изборите.

Макар че съществуват онлайн принадлежности за инспекция на достоверността на сходно наличие, те също по този начин крият риск от основаване на йерархична конструкция в медиите.

Адждер изясни, че в случай че се популяризира несертифицирано наличие, хората могат да го дефинират като подправено единствено когато това им е комфортно.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР