Президентски избори 2021 са с двоен залог - за нов

...
Президентски избори 2021 са с двоен залог - за нов
Коментари Харесай

Нов президент – надали, ново политическо лидерство – дали?

Президентски избори 2021 са с двоен залог - за нов президент и за ново политическо водачество. Те влизат в непредвидени и спорни връзки - точно те са интригата на сегашния президентски сезон. Президента ще изберем през ноември. Ще успеем ли да преосмислим и променим обществения блян за политическото водачество, е по-невидим и дълготраен, само че стратегически основен въпрос. Президентът е един, принос за смяна на обществената среда и за държавничеството могат да имат повече от един стратегически мислещи претенденти.

Всички ухажват градската десница

Валят президентски кандидатури, сякаш изковани в полит лабораторията на градската десница. Проф. Атанас Герджиков наподобява въплъщение на Платоновата концепция за философа - цар, който не желае властта, само че тъкмо поради това може добре да я употребява.

От Винету до Платон и Аристотел - пътят е впечатляващ. Трябва да сме почтени - никой не си е представял, че Бойко Борисов може да го извърви. Не че Борисов ще научи що е ентелехия (у Аристотел нематериално ефективно начало, което образува материята и я докарва до комплектност и съвършенство), само че че ГРЕБ ще е част от процеса на инспектиране на лидерския модел, който той самичък е наложил, е един от фокусите на президентската конкуренция.

 Аристотел. Органон - част 1С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Може ли ГЕРБ да се избави от личния си лидерски модел?

Бойко Борисов не просто господства десетилетие, Бойко Борисов и ГЕРБ изковаха концепцията за водачество по облика на Бойко Борисов - мощен юначага, не просто боен, а военачалник, човек от народа. След брака с обединените патриоти този облик стартира да става все по-националистичен (Северна Македония, бежанските талази, които все се привиждат). Този облик стана хегемонен, преобладаващ визиите, настройките, медийната и обществената среда, електоралното държание.

Именно този хегемонен модел роди голям брой парадоксални разминавания - най-завършен и сполучлив негов израз през днешния ден не е Бойко Борисов, а Румен Радев. Първият опит на ГЕРБ да се отклони от него с Цецка Цачева беше тотално крушение. Сега ГЕРБ са изправени пред предизвикването - ще съумеят ли от втори опит сполучливо да се провивопоставят на облика на политическия водач, който сами те са въвели и поддържали?

Очертава се парадоксално цветен триъгълник - Румен Радев, подсилен от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, през днешния ден е по-рейтинговата реализация на модела, одобрен от Бойко Борисов. Проф. Герджиков, подсилен от Борисов и ГЕРБ, е отричане на модела на Борисов, непосредствен до политическия профил на градската десница. ГЕРБ си е ГЕРБ, генералското не е нито забравено, нито загърбено, просто свири втора цигулка и то в дамски ръце - полковник Невяна Митева.

Самата градска десница е във прогресивен тренд в акцията - нейните показа за просветено политическо водачество и правова страна, дълго време осмивани и маргинализирани като елитарни уклони на жълтите павета, стартират да заемат центъра на сцената. Тук приказвам за символна политика, за визия за политическото водачество, не за електоралната карта.

Третият полюс на този триъгълник е Лозан Панов. За разлика от двамата основни кандидати с разлитащите се в разнообразни направления облик и партийна поддръжка, при Лозан Панов и " Да, България " има кохерентност. Въпросът е има ли потребност Демократична България от собствен претендент, откакто има различен, непосредствен до нейния профил? Отговорът е в разликата сред мажоритарно и партийно, сред личността и партията, която го поддържа, сред персоналната харизма и политическия багаж. Демократична България (вероятно) би приела първото, само че не и второто, би привидяла президент у проф.Герджиков, само че не би подкрепила претендента на ГЕРБ. Говоря за първия тур.

Три послания насочва този триъгълник. Румен Радев моли към болшинството жители, които са срещу корупционния модел и разграбването на страната.

ГЕРБ стартира концепцията за обединяване. Всяка нация има потребност от единство във връзка с стратегическите си цели и цели, а отговорност на водачеството е ясно и безапелационно да ги дефинир. В посланието на ГЕРБ звучи и различен слой - стига война и изчегъртване, дайте да се единим. Няма значение от коя страна на корупцията си, дали ти си крал или теб са те крали, би трябвало да сме дружно.

Лозан Панов се цели дълготрайно - в правовата страна и смяна на конституционните основи, които да я укрепят и подсигуряват.

Кое е посланието, в което ще се разпознаят болшинството български жители и ще активизира най-мощен избор, ще дефинира хоризонта на развиване на президентската институция за идващите пет години.

 Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късноС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

" Ректор на ректорите ", или ново схващане за националното политическо тяло

Идеята за първи измежду равни не съществува в мисловния свят на Бойко Борисов и той я превежда властово-йерархично: ръководителят на Съвета на ректорите става ректор на ректорите. Това е предстоящо. Това, което е ненадейно, са контурите на ново схващане на националното политическо тяло. Ректорът на ректорите като обединител на нацията загатва за схващане на националното като конституирано към интелектуална общественост и консолидирано от просветено водачество.

Би било толкоз обещаващо, че не е за поверие. Понеже е явно, че няма още ясна политическа воля в това отношение, дано да напомним на политиците волята на жителите. Вече в два Народното събрание, скоро в три, жителите конституират политическото посланичество без националистически партии, а Българска социалистическа партия се срина електорално от удавянето на лявата еднаквост в националистически уклон.

Гражданите ясно дефинират настояването и упованието за предизайниране националното тяло не в националистически краски на разкрасено минало и политика на страха. Най-големият късмет на президентската акция 2021 е да стартира нов политически спор за обществения контракт и за националното тяло, където афектираната екзалтация да бъде заместена от правова страна - основна концепция на " Политиката " на Аристотел.

 В пукнатините на канонитеС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Герджиков е хубав

ни твърди Бойко Борисов. Би могло да е откъс от Георги Господинов - четящият човек е хубав, само че едва ли. По-скоро е мъжкарското съревнование - посланичка колоритно разказа президента Румен Раден като хубав. Бойко Борисов не може да остави естетическото в ръцете на съперника и го реалокира в личния лагер.

Отвъд анекдота, реабилитацията на естетическото е една от любопитните за следене влакна на акцията. Тя блестящо отсъства в голям брой други акции. Пъвоначалният напредък на " ИТН " съживи сериозната рефлексия върху (не)естетическото заради политическата легитимация на пренесената на парламентарната естрада чалкаджийска безцеремонтност на " Шат на патката главата ". Дали политическа есен 2021 ще успее да реализира завой и да стартира да търси хубост в достоверно визионерско стратегическо политическо водачество?

Пеевски президент?

Новият хард имидж на Движение за права и свободи е толкоз настъпателен, нападателен, звучен, като че ли са издигнали Пеевски за президент и го бранят от войска интернационалните и родни врагове. На фона на Карадайъ Бойко Борисов стартира да наподобява съвсем сдържан в нападките си към Румен Радев.

На геополитическата сцена Движение за права и свободи играе като на родната. Приставали са и на Българска социалистическа партия, и на Съюз на демократичните сили, и на Национална движение „Симеон Втори", и на ГЕРБ, нямат проблем с идеология, водачи, значимото е почетният ръководител да е безгрижен, а баницата - топла и огромна. На външнополитическата - след дългогодишни изначало топли, след това охладняващи връзки с огромния атлантически сътрудник, в този момент Движение за права и свободи гневно подлага на критика във всички европейски институции екстратериториалните наказания на Съединени американски щати.

Леко, леко... или надалеко

А кой споделя, че изборите не са наслаждение? Луна сигурно ще си го достави. А и резюмето й си го бива: " Айде, народе, всички доста знаете... Я, леко, леко, леко. "

Това е единият сюжет. Има и различен. Откроява се в сравнението на президентския избор с гражданските митинги.

Гражданските митинги имат парадоксална резултатност и темпоралност- те се провалят в съответните си претенции, само че печелят в дълготраен проект. Протести 2020 не смъкнаха нито премиера, нито основния прокурор. В кратковременен проект бяха въодушевена готовност без реализация. В средносрочен проект резултатът им е незабравим - общественият облик на ГЕРБ не като градящ, а като крадящ, стартира да господства, значително се промени партийната система, за година се появиха два нови политически играча, търси се излаз от политическото безвремие.

Президентските избори сигурно ще произведат кратковременен резултат - държавен глава за идващото половин десетилетие. Въпросът е дали ще произведат и дълготрайна смяна на политическото водачество и държавничеството.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР