Президентите на Русия и Украйна ще се срещнат днес в

...
Президентите на Русия и Украйна ще се срещнат днес в
Коментари Харесай

Путин и Зеленски се срещат за пръв път днес

Президентите на Русия и Украйна ще се срещнат през днешния ден в Париж под егидата на Франция и Германия в опит да се даде нов подтик на договарянията за мир в Източна Украйна, единственият деен въоръжен спор в Европа, заяви Франс прес.

След три години застой в договарянията на най-високо ниво ветеранът Владимир Путин ще стисне за пръв път ръката на Володимир Зеленски, някогашен комедиен артист, пристигнал на власт в Украйна през май.

Макар и никой да не се надява на неотложен пробив, на договарянията се гледа с оптимизъм. Те ще бъдат и мотив за Париж да оцени възможностите за триумф на президента Еманюел Макрон да даде ново начало на руско-европейските връзки, съвсем изцяло парализирани след анексията на Крим през 2014 година, последвана от спора в Донбас.

" Честно казано не зная дали ще има триумф, само че първата победа е, че тази среща въобще ще се състои ", сподели предходната седмица Зеленски пред публицисти в Киев.

Преговорите в Париж с присъединяване на Путин, Зеленски, Макрон и немската канцлерка Ангела Меркел в " нормандски " формат ще се концентрират върху подписаните преди към пет години съглашения от Минск. Те включват неотложно прекъсване на огъня, евакуиране на тежките оръжия, връщане на териториите под сепаратистки надзор в лоното на Киев и даване на по-голяма автономност за тях.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР