Президентите на Полша и Израел призоваха за по-големи усилия в

...
Президентите на Полша и Израел призоваха за по-големи усилия в
Коментари Харесай

Полша и Израел осъдиха антисемитизма

Президентите на Полша и Израел приканиха за по-големи старания в световен проект за битка с антисемитизма. Днес светът отбелязва 75 години от освобождението на концлагера Аушвиц на фона на опасения, че антиеврейските предубеждения се възраждат , съобщи Ройтерс.

" Днес чуваме гласове, които насаждат ненавист - в интернет, на улицата и в центровете на политическата власт. Наш дълг е да се борим с антисемитизма, расизма и носталгията по фашизма, тези отвратителни несгоди, които заплашват да подронят устоите на нашите демокрации ", сподели израелският президент Реувен Ривлин на конференция покрай някогашния лагер, който в този момент е музей.

Полският президент Анджей Дуда , който не отиде в израелския народен Мемориал на Холокоста в петък, тъй като не му беше разрешено да произнесе тирада, благодари на Ривлин за наличието му през днешния ден в Аушвиц.

" Това наличие е знак за възпоменание, това е забележим знак за опълчване против нечовешкото отношение, омразата, против всички проявления на ненавист, изключително тази на расистка основа ", съобщи Дуда на същата конференция.-->

На срещата Ривлин предложения полския си сътрудник да посети Израел , съобщи ДПА и отбелязва, че това е опит да бъдат изгладени проблемите в двустранните връзки.

По-късно през днешния ден двамата президенти дружно с делегации от над 50 страни ще отбележат 75-ата годишнина от освобождението на лагера на гибелта Аушвиц-Биркенау.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР