Президентите и премиерът разговарят заедно“, каза Песков.Разговорите бяха предшествани от

...
Президентите и премиерът разговарят заедно“, каза Песков.Разговорите бяха предшествани от
Коментари Харесай

В Сочи започна тристранната среща между Путин, Алиев и Пашинян

" Президентите и министър председателят беседват дружно “, сподели Песков.

Разговорите бяха предшествани от двустранни срещи сред Путин, Алиев и Пашинян.

Срещата на върха се организира в сочинския санаториум " Рус ", където наред с резиденцията " Бочаров бързей " Путин обичайно приема задгранични посетители.

 

По-рано Пашинян съобщи, че е подготвен да одобри и подпише в Сочи документ, който ще бъде в основата на мирния контракт с Азербайджан. По думите му става дума за приемане в тристранен формат на документ за реализиране на единодушие въз основата на 15 точки.

 

Възможно е страните да обиден и въпроса за удължение на мандата на съветските миротворци с 10-20 години. Песков, говорейки за вероятността за сключване на този документ, не предложи да се изчака края на договарянията.

 

Според Кремъл на договарянията в Сочи е планувано да се прегледа осъществяването на тристранните съглашения сред водачите на Русия, Азербайджан и Армения, които бяха реализирани през 2020 година и 2021 година, както и по-нататъшни стъпки за подсилване на стабилността и сигурността в Закавказието. В дневния ред са включени и въпроси за възобновяване и развиване на търговско-икономическите и транспортни връзки.

 

Азербайджан загуби надзор над Нагорни Карабах и седем прилежащи района по време на въоръжената борба през 1992-1994 година От 1992 година се водят договаряния за спокойно споразумяване на спора в границите на Минската група на ОССЕ, ръководена от трима съпредседатели - Русия, Съединени американски щати и Франция. Азербайджан упорства за опазване на териториалната си целокупност, до момента в който Армения пази ползите на непризнатата република, защото тя не е страна в договарянията.

 

В края на септември 2020 година военните дейности в Нагорни Карабах бяха възобновени и провокираха цивилни жертви. Страните направиха няколко опита да сключат помирение, само че тристранното съглашение, реализирано в нощта на 10 ноември, се оказа единственото сполучливо.

 

С посредничеството на Москва Азербайджан и Армения се договориха за цялостно преустановяване на огъня и замяна на пленници и телата на починалите. Ереван също съобщи регионите Калбаджар, Лачин и Агдам на Баку. Освен това в района бяха ситуирани съветски миротворци.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР