Президентът Владимир Путин заплаши, че ще намали доставките на газ

...
Президентът Владимир Путин заплаши, че ще намали доставките на газ
Коментари Харесай

БиБиСи: Доколко светът зависи от Русия за петрол и газ?

Президентът Владимир Путин заплаши, че ще понижи доставките на газ за " неприятелските " страни, в случай че те не стартират да заплащат за вноса на газ в съветски рубли, a Съединени американски щати, Европейски Съюз и Обединеното кралство постановиха ограничавания върху вноса на нефт и газ от Русия, откакто тя нахлу в Украйна през февруари, написа БиБиСи.

Какви наказания има за съветския петрол и газ?

Съединени американски щати оповестиха цялостна възбрана на съветския импорт на нефт, газ и въглища.

Обединеното кралство би трябвало последователно да приключи съветския нефт до края на годината, а Европейски Съюз понижава вноса на съветски газ с две трети.

Правителството на Обединеното кралство споделя, че това му дава задоволително време да откри различни доставки.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак сподели, че отхвърлянето на съветския нефт ще докара до " пагубни последствия за международния пазар ".

Цените на петрола и газа се покачиха след нашествието в Украйна и в случай че Русия спре износа, те биха могли да се покачат в допълнение.

Какво ще стане, в случай че съветският газ спре да постъпва в Европа?

Цените на отоплението, които към този момент са високи, биха се нараснали още повече.

Руският газ съставлява към 40% от вноса на природен газ в Европейски Съюз.

Ако спре, Италия и Германия биха били изключително уязвими.

Европа може да се обърне към съществуващи експортьори на газ като Катар, Алжир или Нигерия, само че има на практика спънки за бързото разширение на производството.

Русия обезпечава единствено към 5% от газовите доставки на Обединеното кралство, а Съединени американски щати не внасят съветски газ.

Цените на газа в Европа, Обединеното кралство (и в по-малка степен в САЩ) скочиха доста след нашествието, заради терзания за дефицит на доставки, макар че по-късно спаднаха.

Може ли да се намерят други възможности на съветския газ?

Съединени американски щати се съгласиха да доставят спомагателни 15 милиарда кубически метра полутечен природен газ за Европа до края на тази година.

Целта е да се доставят 50 милиарда кубически метра годишно спомагателен газ най-малко до 2030 година

Анализаторът на енергийната политика Бен МакУилямс обаче споделя, че не е доста елементарно да се замести газът, който тече от Русия.

Европа също би могла да усили потреблението на други енергийни източници, само че това не е бързо или елементарно.

" Възобновяемите енергийни източници лишават време, с цел да се внедрят, тъй че в кратковременен проект това не е решение ", споделя анализаторът Симоне Талиапиетра.

" Така че за идната зима - това, което може да се направи, е промяната на горивото, като да вземем за пример отварянето на въглищни електроцентрали, както Италия и Германия имат проекти да създадат при положение на изключителна обстановка ".

Европейски Съюз предложи проект да направи Европа самостоятелна от съветските изкопаеми горива преди 2030 година - в това число ограничения за диверсификация на доставките на газ и подмяна на газ в производството на отопление и електрическа енергия.

Колко нефт изнася Русия?

Русия е третият максимален производител на нефт в света след Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

От към пет милиона барела недопечен нефт, който изнася всеки ден, повече от половината отива за Европа.

Руският импорт съставлява 8% от общото търсене на нефт в Обединеното кралство.

Съединени американски щати са по-малко подвластни, като към 3% от техния импорт на нефт идва от Русия през 2020 година

А различни доставки на нефт?

МакУилямс споделя, че би трябвало да е по-лесно да се намерят различни снабдители за нефт, в сравнение с за газ, тъй като до момента в който някои идват от Русия, " има и доста от другаде ".

Съединени американски щати желаеха от Саудитска Арабия да усили производството на нефт, само че отхвърли предходните претенции на Съединени американски щати за увеличение на производството, с цел да понижат цените на петрола.

Саудитска Арабия е най-големият производител в ОПЕК, петролния картел, на който се падат към 60% от суровия нефт, търгуван в интернационален проект. Поради това ОПЕК има основна роля за въздействие върху цените на петрола. Досега нито един член на ОПЕК не се е съгласил с претенции за увеличение на производството.

Русия не е в ОПЕК, само че работи с нея от 2017 година, с цел да сложи ограничавания върху производството на нефт, с цел да резервира облаги за производителите.

Съединени американски щати също се стремят към облекчение на петролните наказания на Венецуела. Преди бе основен снабдител на нефт в Съединени американски щати, само че в този момент Венецуела значително продава своя нефт на Китай.

Какво ще се случи със сметките за отопление и гориво?

Потребителите ще се сблъскат с възходящите сметки за сила и гориво вследствие на тази война.

В Обединеното кралство сметките за сила на семействата са държани под надзор от таван на цените на силата.

Но сметките ще се покачат със £700 до към £2000 през април, когато таванът бъде повишен. Очаква се те да доближат към £3000, когато таванът бъде повишен още веднъж тази есен.

Цените на бензина и дизела в Обединеното кралство също се повишиха, а държавното управление разгласи понижаване на митата за гориво, защото водачите се борят с рекордни цени.

" Мисля, че в случай че се намираме в свят, в който съветският нефт и газ стопират да постъпват към Европа, тогава ще се нуждаем от ограничения в жанр нормиране ", споделя МакУилямс.

" Част от диалога в този момент е, можем ли да кажем на семействата да понижат термостатите си с един градус, което може да спести доста газ. "
 От на следващия ден газа единствено в рубли Обновена
От на следващия ден газа единствено в рубли

Всъщност обаче има " малка врата "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР