Президентът Владимир Путин и десетки московски миряни присъстваха на празничното

...
Президентът Владимир Путин и десетки московски миряни присъстваха на празничното
Коментари Харесай

Путин присъстваше на празничната литургия за Възкресение

Президентът Владимир Путин и десетки московски миряни участваха на празничното пасхално свещенодействие за Възкресение Христово, отслужено от главата на Руската православна черква Патриарх Кирил , корав покровител на съветския водач и неговата война в Украйна, съобщи Ройтерс.

Путин, облечен в мрачен костюм, с бяла риза и тъмночервена вратовръзка, беше в катедралния храм " Христос Спасител " в Москва дружно с кмета на столицата Сергей Собянин, като всеки от тях държеше запалена алена свещ, демонстрират видеокадри от службата.

Руският водач се прекръсти няколко пъти по време на богослужението, което стартира в късните часове на вчерашния ден и продължи в първите часове на днешния. Когато Кирил разгласи " Христос воскресе ", Путин и другите вярващи отвърнаха с " Воистина воскресе ". В останалото време той не е приказвал.

Кирил изрично поддържа войната в Украйна, която навлезе в третата си година, отбелязва Ройтерс. Десетки хиляди хора бяха убити, а милиони прогонени от домовете си, откогато през февруари 2022 година Путин подреди нахлуването на територията на по-малкия комшия на Русия.

По време на службата патриархът се помоли " свещените граници " на Русия да бъдат предпазени и изрази вяра, че Бог ще постави завършек на " междуособната бран " сред Русия и Украйна, заяви ТАСС.

Путин, в чийто светоглед православието заема главно място, постоянно участва на богослуженията за огромните църковни празници. На Рождество той нормално посещава по-малки храмове край Москва в по-тесен кръг.

На Възкресение съветският президент нормално отива в златокуполната катедрала " Христос Спасител ", която е издигната отначало след разпадането на Съветския съюз и се трансформира в знак на симбиотичните връзки сред страната и Православната черква в Русия, отбелязва Ройтерс.

При Кирил Църквата стегна контрола върху инакомислието в редиците си. Свещеник е застрашен от изпъждане поради отвод да се помоли на Бог Русия да победи Украйна, а различен беше краткотрайно отхвърлен от духовническите си отговорности за това, че отслужи панихида на гроба на Алексей Навални, опозиционния водач, който умря в арктически затвор през февруари.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР