Президентът Румен Радев взе участие в традиционния ритуал за запалване

...
Президентът Румен Радев взе участие в традиционния ритуал за запалване
Коментари Харесай

Президентът запали основната свещ за Ханука в Софийската синагога

Президентът Румен Радев взе присъединяване в обичайния обред за запалване на свещите за Празника на светлината – Ханука, който се състоя в Централната софийска синагога.

Държавният глава възпламени първата свещ от ритуалния свещник, дружно с второкласничката Ава. Сред формалните лица на събитието бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков, представители на религиозните общности в България и на дипломатическия корпус.

Заедно с президента беше и брачната половинка му Десислава Радева. По мотив празника Ханука в синагогата се събраха стотици евреи. Кметът на София Йорданка Фандъкова възпламени втората свещ от ритуалния свещник, съобщи Българска телеграфна агенция.

Искам да благодаря на Организацията на евреите в България „ Шалом “, на Централния израилтянски нравствен съвет и на всички вас, представителите на еврейската общественост в България, за опцията да споделим дружно този огромен и обичан празник, сподели в словото си президентът Румен Радев. Тук постоянно чувствам сърдечен банкет, по този начин както епохи във всеки български дом са мечтани посетители съседите християни, мюсюлмани и евреи, добави той. 

По думите му Ханука от епохи носи вярата за тържеството на светлината, за успеха над злото, за обновлението и вярата ни в утрешния ден. В днешното време на засилващо се опълчване, когато гласът на разсъдъка все по-често е заглушаван от омразата, нашето обръщение довечера е по-силно от всеки път, тъй като историята нееднократно ни е казвала, че светлината може да си проправи път единствено с нашата грамотност и отговорност, добави президентът. 

В навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи дано не забравяме, че чудото най-често е човешко дело, а съвестта за него няма почивен ден. Достойният образец на нашите предшественици ни задължава да препотвърждаваме във времето техния човечен избор, да пренасяме във времето техния образец за безрезервност, отговорност и съпричастност, сподели Радев. 

Президентът има вяра, че в оставащите дни до края на изпълнената с драматизъм 2022 година във всеки храм в България, без значение от вероизповедението, дружно ще отправим молитва за мир и благополучие, и съгласие. Нека пуснем светлината в сърцата и домовете си, с цел да озари тя и целия свят, сподели Радев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР