Президентът Румен Радев върна на ВСС предложението Иван Гешев да

...
Президентът Румен Радев върна на ВСС предложението Иван Гешев да
Коментари Харесай

Президентът не назначи Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев върна на Висш съдебен съвет предлагането Иван Гешев да бъде назначен за основен прокурор. Държавният глава за следващ път означи, че не е имало същинско съревнование сред претенденти, а официално осъществяване на процедурата по желание. Според него това е лишило от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор. Радев добави, че изчезналата номинация от правосъдния министър е довела до неналичието на опция.

" На уеб страницата на Висш съдебен съвет бяха оповестени голям брой мнения от държавни институции, в това число от изпълнителната власт като Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ГДБОП. Така в прорез със закона превес над мнението на публичните организации взе масираната служебна институционална поддръжка ", акцентира президентът.

На изключителния брифинг президентът изясни, че не е длъжен да стимулира указа, с който назначава или връща на Висш съдебен съвет оферти от него претендент за основен прокурор. Въпреки това той обоснова решението си обществено, като акцентира, че се обръща към медиите и най-много към членовете на Висш съдебен съвет, които избират основния прокурор.

" И преди съм заявявал, че чакам същинско съревнование сред претенденти, а не официално осъществяване на процедурата по желание. Издигането на един единствен претендент освен я лиши от състезателност, само че и лишава от престижа и легитимността на бъдещия основен прокурор - по този начин нужни за неговата нелека и виновна задача. Още повече - белег на демократичната страна е съществуването на други възможности при заемането на висши държавни длъжности ", съобщи президентът. Според него неналичието на номинация от изпълнителната власт, в лицето на правосъдния министър Данаил Кирилов, е довела до цялостната липса на опция.

Обществото е изключително сензитивно към правосъдната власт като виновна за справедливостта и по тази причина бъдещият основен прокурор би трябвало да се употребява с високо публично доверие, акцентира президентът. Той означи, че израз на доверие може да се търси в мненията на посочените в Закона за правосъдната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши учебни заведения и научни организации, от гражданското общество. " Само такива мнения подлежат на издание на уеб страницата на Висш съдебен съвет. Въпреки това ясно законово състояние, бяха оповестени голям брой мнения от държавни институции, в това число от изпълнителната власт, като Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ГДБОП. Така в прорез със закона превес над мнението на публичните организации взе масираната служебна институционална поддръжка ", засегнат е президентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР