Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български

...
Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български
Коментари Харесай

Орден Св. св. Кирил и Методий“ за адвокатката на Тодор Живков

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни оценки изтъкнати български учени през днешния ден на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

Румен Радев връчи медал „ Стара планина “ - първа степен на проф. Камен Велев за заслуги в региона на техническите науки в България, а проф. Атанас Куртев получи медал „ Стара планина “ - втора степен за принос в региона на културата и изкуството.

Проф. Петър Делев, проф. Стефан Костянев и юрист Даниела Доковска са удостоени с ордени „ Св. св. Кирил и Методий “ - огърлие. Проф. Делев получи ордена за заслуги в региона на античната история и тракологията, проф. Костянев - за принос в развиването на здравната просвета и образованието, а юрист Доковска - за изключително значимите ѝ заслуги за развиването на правната просвета и юридическото обучение.

Проф. Божидар Божинов е отличен с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ - първа степен за активността му за развиването на образованието, науката и строителното дело в България.

Постигнатите от тях резултати освен усъвършенстват качеството на живот на хората в страната, само че и утвърждават престижа на България зад граница, сподели президентът Румен Радев, откакто удостои с висши държавни оценки изтъкнати български учени през днешния ден на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2.

По думите му отличените се употребяват с високо публично доверие и голямо почитание като учени, преподаватели и специалисти.

„ С труда си те способстваха за напредъка на България и за научното израстване генерации експерти в разнородни области “, уточни президентът.

Церемонията е израз на благодарност на цялото общество за постигнатите резултати от всеки един от отличените, означи президентът. „ Те са освен незабравим български принос към науката и образованието в областта на медицината, историята, културата, правото, химията и строителството, само че те са и мощен подтик за прогрес, с помощта на Вашата посветеност, твърдоглав труд и безрезервност “, сподели Радев на отличените.

Президентът изрази вяра, че виновното отношение към развиването на страната, към построяването на знаещи, можещи, здрави и духовно извисени младежи, към основаването на изискванията за тяхната реализация в България ще продължи да свързва и сплотява отличените и ще бъде значима цел за всички техни многочислени и почтени почитатели.

Тези оценки са самопризнание за нашата дългогодишна и неуморна активност за развиване на образованието, науката и културата, сподели от името на наградените проф. Камен Велев.

Духовността е съществена опора на обществото в дни на тествания, през днешния ден претърпяваме нелеки моменти, уточни професорът. По думите му в нашия календар има два празника, свързани с духовността – 24 май и 1 ноември. Мисията на висшето обучение е подготовката на виновни, знаещи и можещи хора, нужни за просперитета на нацията, съобщи проф. Велев. „ Вярно е, че има още доста дълъг път да бъде извървян, до момента в който тази цел бъде реализирана, само че въпреки всичко ние показваме нашето задоволство, че нашите старания в тази посока бяха видяни и високо оценени “, добави проф. Камен Велев.

Проф. Камен Велев завършва „ Автоматика и телемеханика “ в Ленинградския електротехнически институт през 1967 година През 1973 година е претендент на техническите науки с дисертация, предпазена в Московския енергетичен институт. От 1981 година до 1989 година е доцент във Висшия химикотехнологичен институт (ВХТИ), а от 1989-а до 2010 година - професор. В интервала 1991-1993 година проф. Велев е началник катедра „ Автоматизация на производството “ във ВХТИ, а от 1993-та до 2003 година е ректор на Химикотехнологичния и металургичен университет. Това е посочено в решението на Министерския съвет, с което се предлага на президента проф. Велев да бъде награден.

Научните му ползи са в региона на теорията на автоматизираното ръководство и приложната статистика.

Ръководил е над 50 дипломанти и четирима докторанти. Има седем издадени учебника, две образователни пособия, две монографии и над 100 научни публикации и отчети.

Проф. Атанас Куртев започва висшето си музикално обучение в Държавната музикална академия – София. Последователно приключва с отличие Санктпетербургската консерватория „ Николай Римски-Корсаков “ и брюкселската консерватория „ Кралица Елизабет “. По-късно специализира в Унгария и Франция. От 1997 година е учител по пиано в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, където от 1989 година работи като доцент, а от 1993 година - като професор, с общо 14 асистенти, показва информация в решението на Министерския съвет, с което се предлага на президента проф. Куртев да бъде награден.

Проф. Атанас Куртев е изнесъл над 1200 солови концерта и над 150 концерта като солист на симфонични оркестри допълнително от 30 страни. Сред соловите му концертни изяви се откроява огромната поредност от 30 изцяло разнообразни „ монографични “ рецитали – „ От Моцарт до Барток “ (1975 – 2002 г.) и цикълът „ Клавирната фикция през вековете “ (1986 – 1987 г.), включващ клавирни мечти от 27 композитори. Атанас Куртев е първият реализатор в България на над 50 музикални творби от европейски, съветски и български композитори.

Проф. Петър Делев завършва компетентност „ История “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1977 година Две години по-късно стартира работа като помощник по остаряла история в Историческия факултет на Софийския университет, като през 1987 година става основен помощник. От 1994 година е доцент по остаряла история при Историческия факултет на университета, а през 2014 година става и професор. В интервала 1999-2003 година е декан на Историческия факултет, а от 2011 до 2015 година е ръководител на Общото заседание на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Това е посочено в решението на Министерския съвет, с което се предлага на президента проф. Делев да бъде награден.

През последните 30 години проф. Делев е един от открояващите се учени в България в региона на античната история и тракологията, както и интернационално приет престиж в региона на античната история и тракология,

изключително по проблемите на мегалитната просвета и археология на I хилядолетие прочие Хр. в антична Тракия, антична Македония до и във времето на Филип II, елинистическата ера и войните на Диадохите, проблемите на историческата география и етническата картина на антична Тракия, ранното римско навлизане на Балканите. Името му е трайно обвързвано с археологическите изследвания на такива емблематични селищни обекти в Тракия, като Сборяново, Кабиле, Копривлен, както и гробницата при Малко Търново, могилните некрополи при село Исперихово и Симеоновград, и други

Проф. Стефан Костянев завършва медицина във Висшия медицински институт в гр. Пловдив през 1979 година и пет години по-късно придобива компетентност по патофизиология. През 1988 година той става лекар по медицина, а през 1996 година – доцент. В интервала 1999 - 2011 година Стефан Костянев е заместник-декан по научноизследователската активност на Медицинския факултет при Медицинския университет – Пловдив, и е началник на Катедрата по патологична физиология от 2004-та до 2020 година От 2006 година е професор, а от 2014 година е член-кореспондент на Българската академия на науките, показва информация в решението на Министерски съвет, с което се предлага на президента проф. Костянев да бъде награден.

Научните ползи на проф. Костянев са в региона на функционалната белодробна диагностика, детската респираторна физиология, физиологията и патофизиологията на физическото натоварване и съня. Той е основател на научна школа в региона на функционалната белодробна диагностика. Участва интензивно в ръководството на доста научноизследователски, просветителни, инфраструктурни и бизнес насочени планове, финансирани по национални, европейски и интернационалните стратегии. Професор Костянев организира целеустремено одобряване на интернационалните позиции и престижа на Медицинския университет в Пловдив, посредством изнасяне на лекции и курсове, включване в интернационалните мрежи и стратегии, подписване на контракти и съглашения с задгранични университети и присъединяване в интернационалните конгреси. Под неговото управление са осъществени 27 научни плана, четири национални стратегии, седем плана за научна периодика, седем огромни инфраструктурни плана и три огромни просветителни плана с европейско финансиране.

Даниела Доковска завършва юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и от 1978 година е юрист в Софийската адвокатска гилдия. В интервала 2008 - 2014 година тя е ръководител на Висшия адвокатски съвет, като в исторически проект е първата жена, избирана на този пост. От 1984 година Даниела Доковска е хоноруван учител по углавен развой в Юридическия факултет на Софийския университет. Това се показва в решението на Министерския съвет, с което се предлага на президента проф. Доковска да бъде наградена.

Повече от 35 години Даниела Доковска интензивно способства за развиването на научната и просветителната активност в средите на адвокатурата.

От 1983 до 1992 година тя е член на Съвета по правната подготовка към Бюрото на Централния съвет на адвокатурата, два пъти е ръководител на Научно-методическия кабинет към Софийската адвокатска гилдия (1987-1990 година и 2003-2008 г.), а от 2012 година е началник на научната активност на Научно-методическия център на Висшия адвокатски съвет.

Връх в развиването на научната и просветителната активност в средите на адвокатурата съставлява основаването на Центъра за образование на юристи „ Кръстю Цончев “ през 2005 година, за което Даниела Доковска има решаваща роля. Тя е измежду учредителите на центъра и съвсем 10 години е член на неговия директорски съвет (2006-2015 г.), като способства в забележителна степен както за институционалното му създаване, по този начин и за развиването на неговата просветителна, научна и издателска активност.

B зopaтa нa дeмoĸpaциятa, ĸoгaтo някогашният дъpжaвeн глaвa Toдop Живĸoв изпaднa в пoлитичecĸa нeмилocт, Дoĸoвcĸa бe cpeд мaлцинaтa, ĸoитo ce нaexa дa зaщитaвaт пpaвaтa мy в cъдa. Зaщитнaтa ѝ плeдoapия пo т.нap Дeлo №1, ocтaнa пocтижeниe зa пpaвoтo, дocтoйнo зa изyчaвaнe oт  cтyдeнтитe.

Проф. Божидар Божинов навърши 90 години На 30 юли 2020 година Той е дълготраен учител и заместник-ректор на Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ (МГУ). Обявен е за лекар хонорис идея на МГУ и на Университета за архитектура, строителство и геодезия – София, показва информация в решението на Министерски съвет, с което се предлага на президента проф. Божинов да бъде награден.

Повече от 60 години проф. Божинов извършва научна, консултантска, проектантска и експертна активност на над 4500 обекта в страната и в чужбина в региона на геотехниката.

И през днешния ден продължава да работи интензивно при появяването на усложнени теренни условия на строителни обекти в страната - от „ Метрополитен “-а до Атомната централа в Козлодуй, пристанищата във Варна, Русе и Бургас, и свлачищата на всички места в страната, като всички негови градежи досега са без повреди.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР