Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за

...
Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния съвет за
Коментари Харесай

Парламентарните сили декларираха преди КСНС, че застават зад досегашната позиция за РСМ

Президентът Румен Радев привиква през днешния ден съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ на тематика " Интегриране на Западните Балкани в Европейски Съюз. Роля на Република България в разширението на Европейски Съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания ".

Когато през декември разгласи, че КСНС по тематиката за Република Северна Македония /РСМ/ ще бъде призован в първата половина на януари, президентът Радев уточни, че е значимо да има мнение на този политически орган, в който и партиите да имат ясна консолидация какво би трябвало да се направи, тъй че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония в Европейски Съюз, само че при ценене на българския народен интерес.

Преди дни Радев приветства желанията на държавното управление да бъде активизиран разговорът с РСМ по всички значими тематики от съвместен интерес, само че редом с това изрази очакване да бъдат решени и всички отворени проблеми. Той уточни, че конституционните гаранции на правата на македонските българи, отводът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на подправяне и заличаване на нашето хилядолетно културно и историческо завещание единствено ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, с цел да може най-накрая ние да отворим вратата за договаряния за участие.

Премиерът Кирил Петков, който се чака да посети Скопие на 18 януари, съобщи в Народното събрание, че позицията на България към преговорния развой с РСМ се резервира, както е написано в Декларацията на Народно събрание от 2019 година, и се надгражда с пет обособени комисии.

На 10 октомври 2019 година, със 129 гласа " за ", четири " срещу " и един " въздържал се ", 44-тото Народно заседание поддържа започването на договаряния за участие на РСМ и Република Албания в Европейски Съюз при избрани условия. Депутатите одобриха Декларация по отношение на разширението на Европейски Съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране на РСМ и Република Албания. В Декларацията Народното събрание приканва формалните представители на РСМ да ползват дейно, без закъснение и на благосклонност Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 1 август 2017 година. Българският парламент приканва управляващите в РСМ да се придържат прецизно към чл.8 от контракта, а точно " към обективното, основаващо се на достоверни и учредени на доказателства исторически извори за научно пояснение на историческите събития ". Да се въздържат от дейности, които се свързват с опити за поддръжка и поощряване на искания за признание на така наречен македонско малцинство в България /вкл. в интернационалните организации като Съвета на Европа и многостранни формати/. Да се придържат към утвърдената от парламентите на двете страни уговорка във връзка с формалния език на РСМ, да ползва напълно договореностите, реализирани от Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси в образователните стратегии и материали в най-кратки периоди. Да се приключи всякаква форма на диалект на омразата във връзка с България и жителите на РСМ с българско съзнание, включително по медии, надписи. Да спомагат за издирването, възобновяване и опазването на българските военни монументи и гробища на територията на РСМ в духа на европейските полезности.

Премиерът Кирил Петков акцентира, че в обединението има безусловно ясна обща позиция, написана в Коалиционното съглашение, и цялостна съгласуваност в Министерския съвет по тематиката. С това, че отиваме на диалози на 18 януари, демонстрираме, че добросъседството е главен принцип за взаимоотношенията ни с РСМ, съобщи Кирил Петков.

За опазване на единната позиция на България във връзка с РСМ, която е изразена в Декларацията на Народно събрание от 2019 година, и надграждане в градивен дух се договориха политическите сили " Продължаваме Промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " в съдружното съглашение за взаимно ръководство, което подписаха през декември преди оповестяването на новия постоянен кабинет. Като надграждане те записаха да се задейства работата на двустранните комисии, планувани в Договора за другарство, добросъседство и съдействие, посредством календар за месечни срещи; основаване на бизнес комисии; по-силно съдействие в сферите на превоза /директна самолетна връзка София-Скопие, кулоар номер 8, финансово подкрепяне на жп връзката/, науката и културата /общ културен календар, взаимни научни конференции/. Очаква се също взаимната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителните въпроси на България и РСМ да продължи работата си. България чака от управляващите на РСМ да подсигуряват трайната отбрана от дискриминация и равните права на македонските жители с българско съзнание като неотменна част от европейските полезности. Предвиден е и продан на архиви от интервала 1944-1991 година за реабилитиране на потърпевшите от репресиите, както и подкрепяне на интеграцията на РСМ в Европейски Съюз посредством прилагане на български механически потенциал.

Пред публицисти в Народното събрание Станислав Балабанов от Има Такъв Народ акцентира, че без съблюдаване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие няма да се водят диалози. РСМ би трябвало да запише българите като народ в конституцията си, както албанците, сърбите, да отстрани езика на омразата, безапелационни са от Има Такъв Народ.

Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов от " Продължаваме Промяната " счита, че верният метод е да се остане в границите на контрактуваното в съдружното съглашение - да разтеглим разговора си с РСМ, и това да са главните цели. Според Иванов е нужно да насочим диалога към усилване на икономическото съдействие.

Позицията ни постоянно е била, че българската история, българската просвета и българският народен интерес не са обект на търговия, разяснява депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. Той също акцентира, че България следва да извършва позицията, изложена в декларацията на Народното събрание от 2019 година по отношение на разширението на Европейски Съюз.

Бившият вицепремиер и министър на външните работи, и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева съобщи през декември в Народното събрание, че за тях е доста значимо новото държавно управление да не отстъпва от позицията, призната и от държавното управление на ГЕРБ, и от Народното събрание в Декларацията, като означи, че от РСМ съвсем нищо не извършват по контракта за добросъседство.

Христо Иванов от " Демократична България " също изрази мнението, че в наш народен интерес е РСМ да бъде част от Европейското семейство дружно с нас, само че при съблюдаване на контракта за другарство. Според Иванов е въпрос на намиране " на оня метод с управляващите в Скопие, който да обезпечи и двете цели ".

От " Възраждане " са безапелационни, че не трябва да се прави компромис по тематиката с РСМ. " Заявихме, че не трябва да се прави никакъв компромис по тематиката с Македония, защото нашите македонски братя са посочили, че схващат единствено и само езика на твърдата дипломация ", беше коментарът на водача на партията Костадин Костадинов след консултациите при президента преди връчването на мандат за сформиране на кабинет през декември.

Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония беше подписан на 1 август 2017 година в Скопие от министър председателите Бойко Борисов и Зоран Заев, а по-късно беше утвърден от парламентите на двете страни. Той е юридически обвързващ документ сред двете страни, уреждащ трайно и устойчиво добросъседските връзки и устрема за развиване на съдействието посред им. Резултат е от петгодишен развой на договаряния на работните групи на двете външни министерства и съставлява надграждане на взаимната декларация, подписан на 22 февруари 1999 година от министър-председателите Иван Костов и Любчо Георгиевски. Освен взаимно честване на празници договорът планува двете страни да си сътрудничат в границите на Организация на обединените нации, Организацията за сигурност и съдействие в Европа, Съвета на Европа и други интернационалните организации и конгреси, съдействие в региона на вложенията, стопанската система, митниците, туризма, спорта, образованието и културата. В документа България се ангажира да поддържа Македония в интеграцията й в НАТО и Европейски Съюз.

Тази година се навършват 30 години откогато България първа в света призна независимостта на Македония с името Република Македония на 15 януари 1992 година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР