Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд заради промените в

...
Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд заради промените в
Коментари Харесай

Радев сезира КС заради промените в основния закон

Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд поради измененията в главния закон. Те бяха признати от Народното събрание на 20 декември, а два дни по-късно бяха обнародвани в " Държавен вестник ".

Измененията лимитират пълномощията на президента при сформиране на служебно държавно управление. Служебен министър председател към този момент ще се избира от стеснен лист от хора – ръководител на Народното събрание, шеф или подуправител на Българска народна банка, ръководител или заместник-председател на Сметната палата, омбудсман или негов заместител. Парламентът ще продължи да работи и след назначението на длъжностен кабинет. Българи с двойно поданство към този момент могат да бъдат избирани за депутати и министри. Одобрените промени плануват делене на Висшия правосъден съвет на две, както и понижаване на мандата на основния прокурор – от 7 на 5 години – без право да бъде избиран наново.

" Моето първо деяние през актуалната година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в доста връзки некадърно посягане върху българската Конституция. Ще го направя още в понеделник ", съобщи президентът Румен Радев.

Днес от " Дондуков " 2 ще разгласяват претекстовете към решението на президента да нападна поправките в главния закон.

Радев разгласи, че ще сезира Конституционния съд, откакто депутатите одобриха измененията в края на декември. Тогава президентът предизвести:

" За опита с Конституцията българите ще заплащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг. Гласуваните промени няма да решат огромните проблеми на правораздаването и да подсигуряват правдивост за българските жители с каквато цел те бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна страна ".

Публично президентът разкритикува и поправката, която позволява българи с двойно поданство да бъдат избирани за депутати и министри:

" Мнозинството или не осъзнават в какви опасности ни вкарват или вършат тези промени за съответни хора. Например, да има предварителна индулгенция за хора, които и в този момент са в ръководството, държавното управление и в Народното събрание или пък към този момент имат набелязани хора, които ще влязат, да речем, в ръководството при ротация или през идващ парламент ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР