Президентът Румен Радев ще остави без последствия предложението на Министерски

...
Президентът Румен Радев ще остави без последствия предложението на Министерски
Коментари Харесай

Румен Радев отказа да освободи шефа на НСО ген. Емил Тонев

Президентът Румен Радев ще остави без последици предлагането на Министерски съвет да освободи началника на НСО ген. Емил Тонев. Държавният глава посочи, че самодейността за сходни кадрови решения по закон принадлежи на президента, а не на държавното управление.

" Така че те нямат никакви пълномощия да ми оферират каквото и да е било. Отправените към мен претенции и претекстове са повърхностни и несъстоятелни. Продължаването на опитите да се политизират и подчинят службите не е в полза на държавността ", изтъкна Радев пред Българска национална телевизия.

НСО не може да е над закона и би трябвало прецизно да го извършва, като дава изисканите записи, стана ясно от думите на президента. Той обаче акцентира, че настояването от страна на прокуратурата за даване на записи за подобен нескончаем интервал от време очевидно обслужва частен интерес, само че не и правдивост.

Държавният глава посочи, че чака от държавното управление да се придържа строго към декларацията на Народното събрание по отношение на Република Северна Македония и консенсуса, реализиран на Консултативния съвет за национална сигурност, както и към волята на българите откритите въпроси сред двете страни да бъдат решени преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз.

" Припомням, че българската позиция се базира на ясно избрани правила, на резултати, а не на привнесени извън периоди. И всяко отклоняване от българския народен интерес ще провокира следващата политическа рецесия във властта ", изтъкна Румен Радев.

Той прикани външнополитическите съветници на премиера никога да не квалифицират македонските българи като малцинство. " Това не подхожда на действителността, на конституцията на нашата съседка. Това може да катализира съществени проблеми в двустранните ни връзки и да взриви целия развой на евроинтеграция на Северна Македония ", предупреди Радев.

Въпреки сериозния тон президентът дефинира връзките си с премиера Кирил Петков като естествени и градивни и в духа на законите.

Държавният глава разяснява още, че държанието на съветския дипломат Елеонора Митрофанова от дълго време прекрачи допустимите правила на дипломатическата активност, само че всички, които приканват за нейното изпъждане, ще би трябвало да отговорят на значими въпроси: Ще стане ли по-безопасно извеждането на българските моряци от рисковата зона? Какви са вероятностите и другите възможности за доставка на енергоносители в непосредствен и дълготраен проект и каква ще бъде цената?

Румен Радев се обърна се към всички задгранични дипломатически представители в България с апел да извършват отговорностите си в обсега на техните пълномощия, да не дават оценки и да не се месят във вътрешните работи на страната.

За избора на шеф на Българска народна банка президентът разяснява, че това е напълно в пълномощията на Народното събрание и чака решението на Народното събрание да способства за стабилността у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР