Президентът Румен Радев ще бъде на официално двудневно посещения в

...
Президентът Румен Радев ще бъде на официално двудневно посещения в
Коментари Харесай

Радев в Молдова за деня на бесарабските българи

Президентът Румен Радев ще бъде на публично двудневно визити в Република Молдова в годината, в която се означават 30 години от установяването на дипломатически връзки сред София и Кишинев, съобщи БГНЕС.

Това е първата аудиенция в двустранен проект, откакто Република Молдова получи на 23 юни 2022 година статут на страна-кандидат за участие в Европейския съюз (ЕС).

Повод за визитата е честването на Деня на бесарабските българи (29 октомври) и Деня на националните будители (1 ноември).

На 27 октомври българският държавен глава Румен Радев ще бъде посрещнат от молдовската си сътрудник Мая Санду в Президентския замък в Кишинев. Двамата ще проведат среща „ на четири очи “, след което ще управляват пленарните диалози сред формалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду ще дадат изказвания за медиите.

По-късно българският държавен глава ще организира среща с ръководителя на Парламента на Република Молдова Игор Гросу. В рамките на деня президентът Радев ще сервира и цветя пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал прочут в цяла Европа с упоритата си опозиция против Османската империя.

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври. Денят на бесарабските българи е измежду най-значимите празници за българската общественост в Молдова, като президентът ще насочи одобрение към присъстващите на гала в Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак “.

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Български научен колеж “Васил Левски ” в Кишинев. Румен Радев ще отдаде респект и пред паметника „ Шипка “ в молдовската столица. При визитата си в Молдова президентът ще бъде придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

Акцент върху българската общественост

Сред тематиките на визитата ще бъдат последващото задълбочаване на комерсиалните и икономическите връзки сред България и Молдова, съдействието в региона на европейската интеграция и районното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Радев ще бъде подложен и върху изискванията за запазване на културата и националната еднаквост на многочислената българска диаспора в страната. По публични данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по бройка етническа група там.

Българите се признават като национално малцинство в Молдова. Тараклийският държавен университет, Тараклийският регион и Лицея „ Васил Левски “ са измежду стълбовете за запазване на културата и националната еднаквост на общността.

Приоритет за българската страна е намирането на работещо, стабилно и удовлетворяващо всички страни решение по отношение на статута на ТДУ „ Григорий Цамблак “, който да резервира своята академична автономност и университетска еднаквост.

Търговско-икономическо съдействие

Стокообменът към края на второто тримесечие на 2022 година възлиза на 190.5 млн. щ. д., като се следи забележителен растеж от 232.6 % по отношение на същия интервал на миналата година.

Водещи стокови групи в износа ни за Молдова през 2021 година, както и през миналата година са нефтените масла, медикаментите и пластмасовите едножични нишки.

По предварителни данни на Българска народна банка чистите директни български вложения в Молдова бележат сериозен растеж през последните три години, като общият им размер към 2021 година възлиза на 163,2 млн. евро.

На 25.03.2016 година е подписан Меморандум за съгласие сред Българската организация за вложения (БАИ) и Молдовската организация за привличане на вложения и поощряване на износа (MIEPO), с който се дефинират параметрите на взаимоотношение сред двете организации за привличане на вложения и продан на информация за евентуални бизнес сътрудници.

За интервал януари-юни 2022 година Молдова се подрежда на 13-то място по брой туристи, посетили България, като туристическите визити са с 70.7% повече от осъществените през преходната година.

Въведеният безвизов режим на Европейски Съюз с Молдова, в действие от 28 април 2014 година, в допълнение улеснява пътуванията, бизнес връзките и контактите.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР