Президентът Румен Радев сезира в петък Конституционния съд (КС) за

...
Президентът Румен Радев сезира в петък Конституционния съд (КС) за
Коментари Харесай

Радев сезира КС за прекратяването на концесията на Росенец

Президентът Румен Радев сезира в петък Конституционния съд (КС) за прекратяването на концесията на терминал „ Росенец “. Това стана ясно от прессъобщение на президентството.

На 21 юли депутатите гласоподаваха на първо и второ четене страната да край Бургас, дадена на съветската компания " Лукойл ". Това се случи в границите на едно съвещание в пленарна зала. Приетите промени са част от Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения против Русия по отношение на дейностите ѝ в Украйна.

" При възприемането на този коренен метод не са съобразени нито ползите на потребителите и рисковете за повишение на цените на горива и артикули, нито евентуалните закани за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито вероятните правосъдни искове против България ", пишат от президентството.

Един от причините, посочени в настояването на Радев до Конституционен съд, е, че с приемането на две гласувания в едно и също съвещание на Народното събрание " не е обезпечена опцията на народните представители да създадат всички свои оферти ". Това беше един от причините и на " Възраждане ", които също показаха желание да нападат решението пред Конституционен съд.

Нефтеното пристанище „ Росенец “ край Бургас от години се ръководи от съветската компания „ Лукойл “. Договорът за концесия на пристанището за период от 35 години е подписан по време на първото държавно управление на Бойко Борисов през 2011 година

Според решението на Народното събрание министерството на превоза би трябвало да поеме оперативното ръководство на пристанището две седмици след повреждане на концесионния контракт.

България е, която получи изключение да внася съветски петрол по море още две години, откакто през май 2022 година Европейски Съюз наложи на Русия. Изключението стана допустимо със, контрактувана от държавното управление на Кирил Петков за да се подсигурява вътрешното ползване.

Предложение за връщането на терминала под контрола на страната и възбрана за даването на концесия на обекти, свързани с пренос на петрол от Русия,.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР