Президентът Румен Радев се скара на министрите на здравеопазването и

...
Президентът Румен Радев се скара на министрите на здравеопазването и
Коментари Харесай

Радев се скара на Кацаров и Денков. Иска безплатни тестове

Президентът Румен Радев се скара на министрите на опазването на здравето и на образованието Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков за безплатните проби и изиска децата бързо да се върнат в класните стаи.

" Очаквам бързо връщане на децата в клас, изключително от 1 до 4 клас. Чувам, че вместо обещаните безвъзмездни проби хората заплащат от 15 до 40 лева на тест. Очаквам от Министерство на здравеопазването да ревизира бързо тези обстоятелства и да обезпечи обещаните безвъзмездни проби ", сподели Радев на срещата със служебния кабинет за разискване на ограничения против разпространяването на четвъртата вълна ковид.



" Относно учениците – този въпрос ще бъде съществено разискван с специалистите. Ключовата дума е „ безвредна среда “, в случай че можем да я осигурим, въз основата на проби, учениците може да се върнат на учебно заведение ", сподели здравният министър Стойчо Кацаров, като добави: " Бихме могли да организираме снабдяване на проби. Тук наблягам, че до момента в който съм здравен министър няма да разреша да се бърка в носа на децата. Има щадящи проби, които са като близалки или обособяване на слюнка, като всяко дете може единствено да направи така и така да му навреди. Ако родителите са съгласни с подобен метод, то това е метод да бъде обезпечена безвредна среда ".

" Ако се откри, че обещано детенце е с позитивен тест, то няма да влезе и няма да се стига до карантиниране на целия клас, тъй като те няма да са влезнали в контакт между тях ", сподели още здравният министър.

" Ако финансовото министерство обезпечи нужните средства, допускам, че 7 до 10 дни е реалистично това нещо да влезе в действие и да можем да върнем децата от 1 до 4 клас в учебно заведение ", добави министър Кацаров.

„ Присъственото образование изисква освен съществуване на деца, а и учители, които са здрави. Фактите демонстрират, че от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се усили към 3 пъти, а на карантинирани деца – се усили 5 пъти. Имаме към 12 000 карантинирани деца в учебно заведение и към 2000 такива деца в детските градини. Това демонстрира, че средата се промени доста. Около 15 септември единствено 6 % попадаха от заболелите попадаха в групата от 0 до 19 години. През последните 15 дни този % се движи сред 10 и 12 от заболелите в страната “, сподели от своя страна министърът на образованието Николай Денков.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР