Президентът Румен Радев събра парламентарно представените партии на консултации, за

...
Президентът Румен Радев събра парламентарно представените партии на консултации, за
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, предложена от ИТН, ще оглави ЦИК

Президентът Румен Радев събра парламентарно показаните партии на съвещания, с цел да бъде изработен още един опит за избор на ръководител на Централната изборна комисия.

До новите съвещания се стигна откакто преди ден единствената издигната кандидатура за началник на комисията, тази на Красимир Ципов от ГЕРБ, бе оттеглена от партията му. По-късно денем препоръчаните членове на комисията би трябвало да бъдат обществено изслушани още веднъж на " Дондуков 2 ". 

Стигна се до обстановка, в която да няма предложение за ръководител.

" Вчера получих писмо, подписано персонално от Бойко Борисов, че се отхвърля и изтегля кандидатурата на Красимир Ципов за ръководител на ЦИК ", съобщи президентът при започване на днешните съвещания за управление на комисията.

" Точно по този начин би трябвало да се бори водачът на всяка парламентарна група. Да отстоява ползите на своята партия. Но за жалост и вашите старания и хилядите симпатизанти на ГЕРБ бяхте предадени от господин Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна.  Сега ни остана разновидността някой от по-малките партии да има повече храброст и гражданска отговорност да не се води от тесни персонални сметки, а да поеме отговорност в името на провеждането на почтени, налични и транспарантни избори ", обърна се Радев към водача на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Атанасова отговори, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е отдръпнал кандидатурата на Ципов по негова молба, откакто е имало персонални нападки към кандидатурата му и персонално към личността му.

" Считам, че е неточно да употребявате мен във връзка с изказване за отговорността. На тази маса седят партийни водачи и представители, които отхвърлиха мандат за сформиране на държавно управление. Върнаха мандата, даже без състав на Министерски съвет. Единствено ГЕРБ-СДС показа освен състав и конструкция на Министерския съвет, само че и кандидатура за ръководител на ЦИК с ясно схващане, че този човек би трябвало да работи при условия, при които не може да взима еднолични решения. Той ще би трябвало да носи отговорност за Изборен кодекс, който съгласно нас е с противоконституционни текстове ", отговори Атанасова.

Тя разгласи, че предлагането на ГЕРБ-СДС за зам.-председател на ЦИК е Димитър Димитров.

Председателят на ПГ на „ ИТН “  Тошко Йорданов се обърна към Десислава Атанасова с думите, че ГЕРБ слага останалите парламентарно показани партии в " лек парадокс "  в процедурно отношение. " Искам да благодарите на господин Борисов от името на " ИТН ", че потвърди, че за него демокрацията не коства и пет пари, тъй като той съобщи, че логиката на демокрацията изисква ръководителят на ЦИК да бъде от най-голямата парламентарно показана група – т.е. от ГЕРБ ", сподели Йорданов.

Той упрекна Атанасова, че " леко е излъгала "  за това, че Ципов по избор го е направил, откакто Борисов е декларирал, че това е капан и е размислил.

От Българска социалистическа партия дефинираха като неясно и нелогично отдръпването на кандидатурата на Красимир Ципов в миг, в който изборите предстоят. Социалистите регистрират това като опит за саботиране на изборния развой. Според тях обединението ГЕРБ-СДС трябва да понесе тази отговорност, издигайки още един път техен претендент. Ако те не го създадат, чакат от другите парламентарно показани партии да създадат сходен ход. Левицата е взела решение да не издигне кандидат за ръководител на ЦИК.

Според Движение за права и свободи претекстовете, с които се отдръпва посочената кандидатура, са притеснителни.

" ЦИК е групов орган, който би трябвало да извършва закона и да следи за осъществяването му. Всеки може да е несъгласен с избран закон или избрани текстове, само че законът добър или неприятен, се извършва. Правомощията на ръководителя на ЦИК са избрани в закона, само че той е един в груповия орган. От тази позиция ние ще се съгласим с каквито и да е оферти да има ръководител, само че ЦИК може да действа и без ръководител, до момента в който се назначи подобен ", съобщи водачът на ДПС Мустафа Карадайъ.

" Всяка една такава процедура би трябвало да се употребява като опция за осъзнаване и съзряване на нашата народна власт през правилата, за които става дума в конкретиката. В целия интервал след изборите ГЕРБ се пробва да твърди, че има избрани права, които се следват за тях, тъй като са получили максимален избирателен резултат. Днес виждаме, че демокрацията е въпрос на количество, само че освен. И качествата имат значение ", съобщи ръководителят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов.

Той се обърна към Десислава Атанасова с думите, че не е имало персонални нападки против Красимир Ципов. " Това, че една партия е получила най-вече гласове не анулира обстоятелството, че тя може да има такова равнище на токсичност, че с нея да не може да се работи по естествен метод. Диалог не може да има непременно. Когато виждаме поредно ГЕРБ да се държат като фактор, който основава безпорядък, който целеустремено избира тактика да неодобрява процеси и да се пробва да вади мотив от хаоса, нещата би трябвало да се назоват с ясните им имена ", сподели още Иванов.

Той изрази вяра, че ще бъде излъчен различен претендент за ръководител на ЦИК и ще се върви към избори.

" Ние имаме двама претенденти за членове на ЦИК и нито един от двамата не дава отговор на условията за заемането на поста ръководител, тъй като не са адвокати и в този смисъл не бихме могли да издигнем претендент. Очакваме някой от останалите политически обединения да излъчи допустима фигура, която сме подготвени да подкрепим ", уточни председателят на ПГ на " Демократична България ".

Председателят на ПГ на " Изправи се! Мутри вън! " недоумява как по този начин ГЕРБ издига в този момент Димитър Димитров за зам.-председател, откакто не го е направила в период предния път. " Хрумнало му на някой да предлага човек, откакто е подписан протоколът ", сподели Манолова.

Според Мая Манолова създалата се обстановка има и своята добра страна.

„ Очевидно водачът на ГЕРБ се съгласи с мнението на присъстващите на предходните съвещания какъв брой несъответствуваща е кандидатурата, която издигат. И макар себеотрицателната отбрана на Красимир Ципов от страна на Десислава Атанасова, явно причините за това какъв брой е неуместно това предложение са надвили “, съобщи Манолова.

Това обаче е било направено късно и в прорез с разпоредбите и процедурата, която следват при назначението на ЦИК. Според нея е неуместно партията, която пледира за праволинейност и либералност да нарушава тежко процедурите, правейки предложение за зам.-председател на ЦИК отвън всевъзможни периоди.

„ Очевидно е, че ГЕРБ ще създадат всичко допустимо да саботират провеждането на почтени избори. Ако депутатите на ГЕРБ непринудено са се трансформирали в заложници на своя водач, то не виждам причина останалите парламентарни групи да се подлагаме на това “, сподели още Манолова.

Тя добави, че ГЕРБ би трябвало да бъде глобена за нарушаването на процедурите и разпоредбите. А Десислава Атанасова отговори, че ГЕРБ е предложила четирима членове на ЦИК и не държат да имат представител в управлението.

Държавният глава дефинира като неуместна концепцията най-голямата партия да няма член на управление. Силвия Алексиева от ГЕРБ сподели, че въпреки всичко Димитров ще е претендент за зам.-председател.

Тошко Йорданов попита и може ли ЦИК да работи без ръководител. Юридическият консултант при президента проф. Емилия Друмева отговори, че актуалният Изборен кодекс не планува комисията да проработи без ръководител.

Мая Манолова предложи " ИТН "  да издигне Камелия Нейкова за ръководител, препоръчана при предходните съвещания предния път за зам.-председател. Христо Иванов се съгласи, акцентирайки, че " това е годна кандидатура "  и добави, че Димитър Димитров от ГЕРБ въпреки всичко би трябвало да бъде зам.-председател, тъй като има качества като експерт.

" Тя е положителният образец за ръководител на ЦИК, има положително име, опит и престиж ", съобщи Манолова.

" Българска социалистическа партия би подкрепила предлагането, в случай че то бъде направено ", съобщи Иван Иванов от левицата.

В последна сметка Виктория Василева от " ИТН " предложи Нейкова да оглави комисията. И заяви изясни, че носи нейни документи и декларация за единодушие.

Мустафа Карадайъ уточни, че е работил с Нейкова и е склонен с кандидатурата.

Стана ясно, че Димитров от ГЕРБ ще бъде зам.-председател.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР