Президентът Румен Радев препоръча на парламента да обсъди проектобюджета, изготвен

...
Президентът Румен Радев препоръча на парламента да обсъди проектобюджета, изготвен
Коментари Харесай

Радев с препоръка към НС: Да разгледа проектобюджета на служебния кабинет

Президентът Румен Радев предложи на Народното събрание да разиска проектобюджета, направен от служебния кабинет, с цел да бъдат обезпечени неотложните ограничения за справяне със здравната, обществена и икономическа рецесия. Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев не е склонен - с претекста, че не е осведомен с плановете, направени преди да има изясненост за състава и структурата на новия кабинет.

Президентът Румен Радев прикани Народното събрание за консенсус към икономическата и обществена политика. Той уточни, че хората чакат неотложни ограничения и законови промени, които да разрешат спомагателна поддръжка за справяне със обществената и икономическата рецесия и прикани депутатите да ускорят приемането на бюджета за идната година.

" Следя настройките по тази тематика, само че си мисля, уважаеми дами и господа народни представители, че си коства да разгледате бюджета, който служебното държавно управление е длъжно да внесе тук в Народното събрание по закон. Той планува напредък на приходите, поддръжка на фамилиите с деца, грижа за възрастните, стимулиране на развиването на дребните общини, основаване на условия аз стопански напредък ", сподели Румен Радев, президент на Република България.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев, някогашен длъжностен финансов министър и спряган за предстоящ подобен, изясни за какво има запаси към проектобюджета на служебния кабинет.

" Аз не съм осведомен с плана за бюджет. Трябва да се приказва с бюджетните дирекции, би трябвало да се види в действителност какво е заложено в бюджета. Трябва да се види дали този бюджет ще дава отговор на структурата и състава на бъдещия Министерски съвет на едно постоянно държавно управление и дали има задоволително място да се вместят политиките, които едно бъдещо държавно управление ще организира, които бяха контрактувани на срещите с съдружните сътрудници предходната седмица ", разясни Асен Василев, съпредседател на " Продължаваме промяната ".

Служебният финансов министър Валери Белчев изясни, че е изготвил финансовата рамка за идната година, с цел да съблюдава бюджетната процедура избрана със закон и не приема рецензиите, че лишава функционалностите на постоянния кабинет.

" Спазваме закона. Когато се образува държавно управление, естествено те ще имат опцията да го поправят и да го предложат на Народното събрание ", уточни Валери Белчев, длъжностен министър на финансите.

Според Асен Василев плановете в обновения бюджет за тази година, направени от него като финансов министър в първия длъжностен кабинет, разрешават да не се бърза с приемането на новия до края на годината.

" Текущият бюджет може да издържи януари и февруари без да има срив на обществените заплащания и без да затрудни всички държавни структури. Ще има дори задоволително пари за поддръжка за бизнеса и така нататък ", добави Асен Василев.

Все отново той се ангажира да се запознае с плановете в плана на служебния кабинет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР