Президентът Румен Радев отново атакува кабинета заради намеренията да направи

...
Президентът Румен Радев отново атакува кабинета заради намеренията да направи
Коментари Харесай

Срещу посолството ли тръгват. Радев пак атакува проекта за реформа в службите

Президентът Румен Радев още веднъж нападна кабинета поради желанията да направи промени в спецслужбите, като сподели, че това " не значи да смениш управлението с така наречен " наши хора " от записа ".

От " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) имат подготвен законопроект за, с който ще се понижи въздействието на президента при назначението на ръководителите на служби. В момента то минава през него, а измененията плануват това да става по предложение на премиера от Народното събрание.

Преди няколко месеца депутатът Радостин Василев , който се отдели от Политическа партия, от съвещание на партията, в който се чува, че те разискват смени на шефовете на служби с " наши хора, които са утвърдени от посолството ".

Сега Радев уточни, че актуалното управление на ДАНС е получило предходната година премията " Джордж Тенет " от Съединени американски щати , която се дава един път годишно единствено на една страна за извънреден принос към тяхната национална сигурност.

" Излиза, че тези, които желаят да вършат промяна, т.е. да обезглавят службите... в действителност обезсмислят оценката от нашите сътрудници, дадена от най-високо място ", сподели още президентът и добави: " Нека се схванат, когато приказват за координиране с посолството, те в действителност против посолството ли потеглят ".

Кабинетът на Николай Денков към този момент смени зам.-председателите на ДАНС, което е в неговите пълномощия, само че промяната на шефа на службата Пламен Тончев може да стане единствено с президентски декрет.

" Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с промяна на службите, тъй като промяна не значи да смениш управлението с така наречен " наши хора " от записа ", това не е промяна ", сподели президентът пред публицисти в понеделник в Солунския интернационален панаир, където беше на посещаване.

Той прикани концепциите за промяна да бъдат " поставени на масата ". Според Радев който има упоритостта за това, би трябвало да познава законите, структурата, дилемите, функционалностите на тези служби и метода им на взаимоотношение с задграничните сътрудници.

Държавният глава разяснява още, че с премиера Денков са разискали редица значими провокации пред страната и се надява " държавното управление да постъпи оптимално умно " и да ръководи в полза на България и жителите.

Радев дефинира към този момент някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров като човек с достолепие и чест, " който не може да следи, по какъв начин под него се унищожава системата, по какъв начин се вършат назначения единствено с цел да удовлетворят сюжети от записа, в това време той да няма безусловно никакво въздействие и да носи отговорност ".

В последните седмици напрежението сред кабинета и президента се изостри точно поради поисканата оставка на Тодоров. Президентът отхвърли да подпише декрет за освобождението му, само че в последна сметка основният секретар самичък я подаде и на негово място Радев Живко Коцев .

Преди към седмица Радев сподели още, че страната не се ръководи от премиера, а подмолно и че " няма безусловно никакво значение какво приказва акад. Денков, а какво правят бащата на Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски ".

Той разяснява това, откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че убитият към този момент предприемач Алексей Петров е имал отношение към сформирането на кабинета. На идващия ден Борисов се поправи, че Петров единствено е обезпечил логистиката за среща с Политическа партия, само че не е взел участие персонално.

Денков отхвърли изброените от президента да ръководят подмолно и назова думите му " празни приказки ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР