Президентът Румен Радев няколко пъти повтори тази седмица, че България

...
Президентът Румен Радев няколко пъти повтори тази седмица, че България
Коментари Харесай

Защо Радев повтаря, че България няма боеприпаси за Украйна

Президентът Румен Радев няколко пъти повтори тази седмица, че България няма да взе участие в изпращането на 1 млн. муниции за Украйна. Вчера (23.03.2023) обаче Радев е подписал Заключенията на Европейския Съвет, в който взе присъединяване.

В тях се споделя, че Европейски Съюз е " твърдо и напълно на страната на Украйна и ще продължи да оказва мощна политическа, икономическа, военна, финансова и филантропична поддръжка на Украйна и нейния народ толкоз дълго, колкото е належащо ". Освен това се приветства " постигнатото в Съвета съглашение за незабавна доставка на наземни и артилерийски муниции за Украйна, а при поискване - и на ракети ". В Заключенията на Съвета се споделя също по този начин, че задължението за военна помощ за Украйна " не визира характерния темперамент на политиката за сигурност и защита на някои държави-членки ".

Дъждовни води се свърза с Руслан Трад, откривател към Атлантическия съвет, за коментар върху позициите на президента Радев и служебното държавно управление по отношение на изпращането на муниции.

Вазовски машиностроителни фабрики в СопотСнимка: BGNES

Министърът на защитата Стоянов посочи, че България няма опция да изпрати 155-милиметрови снаряди за Киев. Така ли е в действителност?

Руслан Трад: 155-милиметровите снаряди са желани от Киев поради вида артилерия, който се употребява на терен. Но Киев също и употребява артилерия, която работи със снаряди от 152 мм. Докато за първите българските институции в лицето на министъра на защитата непосредствено отхвърлят, че могат да бъдат доставяни, защото нямало такива на склад у нас, то нищо не се сподели за 152-милиметровите. България освен създава подобен вид снаряди, само че и към този момент е пращала в Украйна. Сделката на Европейски Съюз за доставка на снаряди за Украйна включва и двата типа - нещо, което министърът на защитата не сподели в изказванията си.

Как обяснявате несъгласията в говоренето и държанието на Радев по тематиката за оръжията?

Руслан Трад: Изказванията на президента Радев и министър Стоянов са за вътрешна приложимост. Прави усещане, че има разлика в позициите в чужбина и в България, като на открито Радев се пробва да се покаже като предан сътрудник, а пред български медии приказва за това, че София няма да взе участие в изпращане на снаряди. Нелепо е.

Има ли данни, че при ръководството на служебния кабинет на Гълъб Донев българското оръжие продължава да доближава по заобиколен път до Киев, както при ръководството на Кирил Петков?

Руслан Трад: Все още е рано да се каже изрично дали и в този момент България продължава да изпраща и продава оръжия в Украйна, само че дано погледнем данните. Българска оръжейна промишленост постоянно е имала мощни позиции в редица страни, само че в никакъв случай не се е справяла толкоз добре, както в този момент - с експорт, оценен на 4,3 милиарда $ предходната година, което е три пъти повече от предходния връх.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР