Президентът Румен Радев не играе конструктивна роля в намирането на

...
Президентът Румен Радев не играе конструктивна роля в намирането на
Коментари Харесай

Социолози упрекват президента: Не играе конструктивна роля

Президентът Румен Радев не играе градивна роля в намирането на решение на политическата рецесия у нас, а диалозите, които организира с политическите партии, наподобяват повече на диспути, в сравнение с съвещания за сформиране на държавно управление.

Това обявиха социолозите Геновева Петрова и Добромир Живков в студиото на „ Добро утро, Европа “ по Euronews Bulgaria.
За страдание досега президентът Радев не съумява да се трансформира в този градивен фактор, който би трябвало по принцип, а и още повече в тази доста нестабилна политическата обстановка, да играе ролята на сплотяваща и търсещата консенсус лидираща фигура в опитите за превъзмогването на политическата рецесия и най-много в опитите за сформиране на държавно управление.
Геновева Петрова, социолог

„ Но виждаме, че методът, по който организира консултациите, методът по който президентът продължава с най-общо казано назидателното си отношение към всяка една политическа партия, която предложения на съвещания, по никакъв метод не дава даже и най-малък сигнал, че ще стане този градивен фактор “, добави социологът от „ Алфа рисърч “.

Според Добромир Живков президентът насочва директни офанзива към „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “.
Президентът се държи в действителност малко необичайно в обстановка, в която се чака от него да играе ролята на равно далечен индивид, който спомага за това политическият разговор да се развива в такава в действителност сложна обстановка. Налице е много мощно изявени политически акции и една от тях е така наречен политическа консултация. Това не беше консултация, а някакъв тип политически спор по настоящи тематики, само че не и консултация обвързвана с опциите за сформиране на кабинет.
Добромир Живков, социолог

Геновева Петрова предвижда предварителни избори, като по думите ѝ най-вероятно те ще бъдат извършени през март.

„ Управлението на служебните държавни управления стартира да се трансформира в своего рода норма в българския политически живот и това е доста стеснителен сигнал, дотолкоз доколкото служебните държавни управления са заложени в конституцията със напълно друга роля, една от които е превъзмогване на остри политически опълчване “, разяснява Петрова.

Според нея повода е, че президентът има собствен дневен ред и се пробва да го прокара в актуалната политическа обстановка.

Добромир Живков означи, че президентът непрекъснато нападна политическите партии и оставя подозрения, че желае да се задвижи спор за президентска република.

Социолозите обаче са безапелационни, че няма настройки у обществото за промяна на формата на ръководство у нас.

„ Преобладаващата част от обществото счита, че не е нужна президентска република, само че това не значи, че няма избрани кръгове в обществото, които не работят за обраното “, разяснява Геновева Петрова.

„ Адептите на тази теза все по-открито и без да се тормозят я стартират “, добави тя.

„ Усилията на ГЕРБ в търсене на решение за сформиране на постоянен кабинет в първия мандат наподобява позатихната през последните седмици. За страдание фокусът още веднъж беше преместен към изборните правила, което изрично по голям брой справедливи обстоятелства, явно не е проблем на българския изборен развой “, уточни Добромир Живков.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР