Президентът Румен Радев най-вероятно има проект за изменения на действащата

...
Президентът Румен Радев най-вероятно има проект за изменения на действащата
Коментари Харесай

Проф. Киров: В Европа няма президентска република

Президентът Румен Радев най-вероятно има план за промени на настоящата Конституция, не за нова, а в това прозира някакво предпочитание за президентска република, счита някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров.

„ В Европейския съюз няма президентска република, Франция е полупрезидентска. В последните 10 години живеем в канцлерска република, в случай че приемем президентска република, ще се чудим по какъв начин да избягаме от нея. Авторитарните упоритости не са от през днешния ден в българската политика ", сподели още Киров в предаването "Офанзива " по Канал 3.

"Отчаян съм когато стане дума за промени в Съдебната власт. Авторите на измененията в нея бягат от отговорност. Скептичен съм, че промени ще решат проблемите. Прекият избор на прокурори и съдии би довел до политизация на Съдебната власт ", счита професорът.

"Идеите на новия план за Конституция извеждат прокуратурата от Съдебната власт. Според мен ръководещите към този момент се готвят за парламентарни избори, не за Велико народно събрание ", безапелационен бе юристът.

"Действащата Конституция изцяло подхожда на европейските правила, а не разбирам и по какъв начин ще се върне доверието на жителите с нова. Основният претекст за унищожаване на Велико народно събрание е, че в Европа нямало подобен орган. Всъщност това е една традиция. То има задачата да резервира някои съществени правила и полезности в неизменен тип. Другите конституции имат неизменяеми текстове ", разяснява професорът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР