Президентът Румен Радев настоя Централната избирателна комисия (ЦИК) да уточни

...
Президентът Румен Радев настоя Централната избирателна комисия (ЦИК) да уточни
Коментари Харесай

Радев нареди на ЦИК да уточни кога ще дойдат машините за гласуване

Президентът Румен Радев настоя Централната изборна комисия (ЦИК) да посочи до понеделник каква е съответната дата, на която ще бъдат доставени машините за гласоподаване за идните парламентарни избори. Оказа се, че изборните комисари знаят единствено, че доставката ще бъде завършена 50 дни преди датата на вота, а такава президентът към момента не е насрочил публично.

Темата беше повдигната на диалог сред Радев и управлението на ЦИК в петък в границите на провежданите от президента съвещания за организацията на изборите в изискванията на пандемията. Пред президента шефът на ЦИК Александър Андреев заяви, че в началото на идната седмица ще бъде подписан и оповестен договорът с спечелилия в публичната поръчка за доставка на устройствата за гласоподаване - " Сиела Норма ". Условията на поръчката разрешават машините да бъдат доставяни на партиди, с цел да се облекчи работата на изпълнителя, както и на органите, които ще ревизират дали машините дават отговор на законовите условия, изясни шефът на ЦИК. Колежката му Таня Йосифова добави, че устройствата ще бъдат напълно доставени 50 дни преди датата на изборите. Както се загатна, такава до момента няма.

" Да се абстрахираме от датата на изборите, само че аз държа най-късно в понеделник да ми уточните периода. Мен ме интересува на коя дата ще пристигна последната машина ", внезапно реагира Румен Радев. Той подсети, че в изявление пред Българска национална телевизия изпълнителният шеф на " Сиела Норма " е декларирал, че част от машините ще бъдат доставени на 10 февруари, а в интервала 3 март-15 април ще дойдат останалите. На това изборните комисари не знаеха какво да отговорят, с изключение на да повторят за 50-те дни. " Взимам поради тогава, че това изявление е фалшив. Няма да го считаме, късаме го, не се е състояло. Очаквам в понеделник да ми дадете точна информация ", подреди президентът на членовете на ЦИК.

МОБИЛНИТЕ СЕКЦИИ

От ЦИК не престават да упорстват, че разрешаването на проблема с гласуването на жителите под карантина или в изолираност, би трябвало да бъде позволен от Народното събрание с ремонти в Изборния кодекс.

Тази позиция на изборните комисари повтори още един път Александър Андреев на срещата с президента. Проблемът е значителен, защото визира десетки хиляди дейни случаи на инфектирани с COVID-19, както и техните близки и фамилии, сложени в изолираност дружно с тях. Андреев посочи, че кодексът позволява гласуването с преносими изборни кутии, наричани още мобилни секции, като вид само за хора с трайни увреждания – такива, които са потвърдени с документи от ТЕЛК или НЕЛК и не разрешават персоналното явяване в изборните секции.

Тезата на ръководителя на ЦИК се сблъска с към комисията, изразени ден по-рано пред президента. Представители на консултативния орган обявиха, че ЦИК може да разтълкува въпросната законова наредба по този начин, че тя да обхване жителите под карантина и в изолираност и да им разреши да упражнят правото си на глас посредством мобилни секции. Андреев обаче беше безапелационен: „ Не може това да стане с подобен метод на разширено пояснение на Изборния кодекс с някакви правила. Ние би трябвало да подсигуряваме демократичния и почтен избор и разширеното пояснение на тези текстове би могло да сложи под подозрение тъкмо тези правила в изборния развой. ” И настоя законодателите да се захванат с проблема.

ГЛАСУВАНЕТО Пожарна охрана ПОЩАТА

Реакция на Народното събрание той изиска и във връзка с опцията за въвеждане на гласоподаване по пощата. Шефът на ЦИК акцентира, че този способ на гласоподаване изисква предварителна регистрация от страна на гласоподавателите, предоставянето на настоящи адреси, на които жителите да получат съответната документи, както и множество други неща, за които би трябвало да се пренастрои изборната система в друга посока. Това е въпрос към Народното събрание, уточни Андреев, а не към изборната администрация. С този претекст той отхвърли да се ангажира с прогноза в какви периоди би могъл вероятно да бъде въведен този метод у нас.

НАБЛЮДЕНИЕТО НА ИЗБОРИТЕ ОНЛАЙН

По въпроса да се предава директно онлайн броенето на бюлетините и попълването на протоколите с резултатите Андреев призна, че в ЦИК въобще не са мислили. Но съобщи, че тематиката би трябвало да се разиска с участниците в изборния развой - както поради техническата реализация на сходен метод, по този начин и за сходството му с Изборния кодекс, съгласно който наблюдаващите и партийните покровители би трябвало да имат достъп до изборния развой директно, а не опосредено.

" ЦИК прецизно ще съблюдава закона такъв какъвто е, тъй като това е единствено възможният път да подсигуряваме, че на следващия ден никой няма да упрекна изборната администрация и всички държавни органи, че не са подсигурили законността и прозрачността на изборите, което може да бъде съображение за евентуално оборване на изборните резултати ", изрази опасенията си ръководителят на ЦИК.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР