Президентът Румен Радев може да приложи ротация и при служебните

...
Президентът Румен Радев може да приложи ротация и при служебните
Коментари Харесай

Цъкаща бомба! Пламен Киров: Ако няма съгласен за премиер, избори не може да се проведат

Президентът Румен Радев може да приложи ротация и при служебните кабинети, задоволително е двама от листата по “домовата книга ” да се съгласят да оглавят краткотрайно държавното управление, обясниха пред “Труд news ” конституционалисти.
Според тях Радев може във всеки миг, в който реши, да размени служебния министър-председател, няколко министри и даже цялото държавно управление като издаде нов декрет. Юристи бяха безапелационни, че за разлика от провалената ротация на сглобката, тази ще е сполучлива. Както и че президентът няма никакво ограничаване от конституцията да смени длъжностен министър председател.
Държавният глава стартира незабавни съвещания с евентуалните вероятни фигури за длъжностен министър председател, които са разказани в конституцията незабавно откакто от Има Такъв Народ върнаха третия мандат. В президентството за диалог в четвъртък бяха ръководителят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев. По време на диалозите президентът ги е питал по какъв начин преценят обстановката и биха ли приели да са длъжностен министър председател. По информация на “Труд news ” всички са дали негативен отговор. Едната причина е, че Росен Желязков и Димитър Главчев са ярки имена от ГЕРБ, също така, в случай че Желязков одобри, то Народното събрание би трябвало да избира нов ръководител, което ще е извънредно мъчно при създалото се напрежение сред политическите обединения там. Затова всички наблюдаващи считат, че най-вероятно длъжностен министър председател ще се окаже единият от двамата заместници в Сметната палата – Тошко Тодоров и Горица Кожарева. И двамата са назначени още през 2015 година и също така не са партийно обвързани. Тодоров и Кожарева са финансисти. Според източниците на “Труд news ” Тодоров имал повече шансове, защото работел добре със секретаря по вътрешна политика на президента Румен Радев. Срещите на Радев с евентуалните министър председатели ще продължи и през днешния ден, когато президентът ще беседва със заместниците на гуверньора на Българска народна банка и заместниците в Сметната палата.
Юристи разясниха, че надали и някой от заместниците би се съгласил – за Българска народна банка аргументите са ясни, само че за Сметната палата също има сериозна спънка. И двамата заместници на Главчев имат право на втори мандат, от който обаче би трябвало да се откажат, приемайки да влязат в служебно държавно управление. В Закона за Сметната палата категорично е посочено, че ръководителят, заместник-председателите и членовете на Сметната палата не би трябвало да са били 3 години в изпълнителната власт.
Президентът беше безапелационен, че ще бърза с консултациите за сформиране на служебно държавно управление. Дори и да организира диалог с омбудсмана Диана Ковачева, Радев няма по какъв начин да я назначи за длъжностен министър председател, защото отпътува за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (EСПЧ), а зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка.
Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд news ”
– Професор Киров, какво става в случай че всички от листата в “домовата книга ” откажат да бъдат длъжностен министър председател?
– Няма да могат да се проведат предварителни избори. Стига се до тупик. Правителство в оставка има, само че по силата на член 99, алинея 7 от Конституцията, то не може да провежда избори. Това е задача единствено на служебното държавно управление, освен това съществена. Така написа в Конституцията – задачата на служебното държавно управление е да провежда почтени и свободни избори. Очевидно, че държавно управление в оставка не може да организира избори.
– И освен това състояние най-малко един от нежелаещите ще би трябвало да се съгласи.
– Да, ще би трябвало някой от листата да се съгласи. Ще му назначат един вицепремиер, който да схваща от тази работа и на практика ще имаме едно лице, което ще е отпред на държавното управление и друго, което ще свърши работата. Да не мислите, че Денков нещо е приключил за миналите девет месеца?
– Може ли да се създадат структурни промени в служебния кабинет, да вземем за пример да има двама вицепремиери?
– Не могат да се основават нови министерства, не могат да се закриват министерства, както и да се сливат. Но що се отнася до структурата може да има и министър без портфейл, може да има и министър на две министерства. Само Народно заседание може да прави това.
– Нали 49-ото Народно събрание ще продължи да работи, до конституирането на идващото?
– То ще работи, но не е ясно дали ще кандиса да прави такива промени.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР