Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) се яви като свидетел по делото

...
Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) се яви като свидетел по делото
Коментари Харесай

Бившият военен министър Ненчев не действал по самоинициатива за договора с Полша, твърди Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) се яви като очевидец по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев за контракта с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29. Ненчев е на съд по две обвинявания - че не е задействал контракта с съветската корпорация " РСК МиГ " за ремонт на българските мотори за изтребителите и че не е утвърдил план за капиталов разход за ремонт на елементи и доставка на аварийни елементи за самолетите.

При влизането си в Съдебната палата президентът Росен Плевнелиев разгласи, че за първи път е очевидец в правосъдна зала и ще отговори на въпросите на публицистите откакто даде показанията си пред съда.

По отношение на Ненчев Плевнелиев съобщи изрично, че някогашният министър на защитата не е работил по самодейност, а е имал политическа рамка, в която, по думите на Плевнелиев, водещо е било съвместимостта с НАТО.

Плевнелиев подчертава в ревюто си пред съда на изострените през 2014 година връзки сред Европейски Съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга. Плевнелиев уточни като главен детайл в показанията си среща на върха на НАТО в Уелс, на която е обърнато особено внимание на страните, които разполагат със остаряло съветско съоръжение - че то не е съвместимо със стандартите на НАТО. Както и че на същата среща е даден като добър образец Полша, за това, че е съумяла да надгради своите МиГ-ове тъй че да са съвместими със стандартите на НАТО. Тогава президентът на Полша Комаровски е декларирал, че полските фабрики могат да ги надградят и той е споделил това на Ненчев. Полша може да ни помогне да надградим МиГ-29.

" По това в точния момент ние знаехме, че вървим към наказания против Русия, поради крещящото неспазване на правилата на международния ред ", съобщи Плевнелиев. Знаехме, че РСК МиГ и други компании щяха да попаднат там ", разяснява Плевнелиев.

Той добави, че е приказвал с Ненчев за това, че РСК МиГ слагат тежки условия, като от една страна, са по-скъпи, и е бил осведомен от министъра на защитата, че РСК не могат да създадат съгласуемост със стандартите на НАТО.

Предметът на договарянията с Полша е ремонт, по този начин, че да се реализира съгласуемост със стандартите на НАТО, стана ясно още от думите на Плевнелиев.

Бившият президент изясни още и за съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност от април 2015 година, на което участниците се афишират в общо мнение за повишение на съвместимостта с НАТО и показват, че каквито и вложения да се вършат, би трябвало да способстват в тази посока.

Плевнелиев изясни още, че не е бил осведомен със мнение на външно министерство, съгласно което ремонтът на самолетите в Русия не опонира на глобите.

Той изясни, че не е представител на изпълнителната власт и по тази причина е нямало по какъв начин да предприеме стъпки самолетите да се ремонтират в Русия, в отговор на въпрос на прокурора за какво не е подхванал стъпки за ремонт на самолетите в Русия.

На излизане от залата Плевнелиев съобщи, че след Уелс са се провеждали още доста срещи по отношение на признатия проект за деяние и ограничения за повишение на съвместимостта и по какъв начин България да се включи.

Според него това не е еднолична концепция на министър Ненчев и изрази противоречие, че началото на този развой е визитата му в Полша. Още в Уелс са премисляни разновидности за повишение на съвместимостта и тя се трансформира в съществена цел, твърди Плевнелиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР