Президентът Радев отказа да освободи главния секретар на МВР Петър

...
Президентът Радев отказа да освободи главния секретар на МВР Петър
Коментари Харесай

Министър срещу главен секретар: има ли война в МВР

Президентът Радев отхвърли да освободи основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, както изиска от него отрасловият министър Калин Стоянов. Не зная дали претекстовете на министъра са " напълно политически ", както твърди президентът. Нямам задоволително доказателства, с цел да оценя поисканата оставка и като политическа чистка. Но за мен аргументите на министър Стоянов не са задоволително безапелационни.

Безпрецедентни обвинявания

Според Стоянов, Тодоров е виновен за " неналичието на организация и надзор върху действия в Министерство на вътрешните работи, което има директна връзка със гибелта на шестима чиновници при осъществяване на служебните им отговорности ". Това са извънредно съществени, бих споделил невиждани обвинявания от министър към основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Стоянов обаче в действителност отхвърли да конкретизира, тъй като тези случаи били " необятно известни ".

Наистина през ноември 2022 Тодоров и заместникът му подадоха сами оставки заради тежък случай с мигранти, при който почина служител на реда. Тогава президентът отхвърли да одобри тези оставки. Ако приемем, че това е единият от случаите, за които в този момент приказва сегашният министър, без подозрение той е сериозен. Според мен обаче тук може да се търси най-вече политическа отговорност. А и това надалеч не е несъмнено.

Редно е също, най-малкото с цел да няма спекулации, министърът да уточни и останалите пет случая, за които приказва.

Не намирам логичност в опита на министър Стоянов да упрекна основния секретар и за закононарушения, като гибелта на известния психолог Иван Владимиров.

Да, Владимиров бе погубен от някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи. За притеснителното държание на този някогашен служител на реда е имало доста сигнали до полицията, които са оставени без следствие. Дали обаче за това е директно виновен основният секретар или по-скоро служителите в районното полицейско ръководство?

Петър ЧолаковСнимка: Privat

По мотив убийството на Алексей Петров някои заговориха за гангстерска война, други спекулират с връщане на мутренските времена. Факт е, че обществото не знае, макар слуховете, жив ли е или не скандалният следовател Пепи Еврото. А произшествия с мигранти на наша територия има съвсем всяка седмица.

Главният секретар е политическо предопределение

В тази конюнктура някой би трябвало да понесе отговорност. Без да предложи задоволително причини за оставката на основния секретар, министър Стоянов обаче наподобява като човек, който се пробва да трансферира бремето от себе си на непознати рамене.

А другояче основният секретар на Министерство на вътрешните работи, по принцип, е политическо предопределение. В това новата власт да желае да смени " президентския караул " няма нищо извънредно. Дано единствено повода не е по-дълбока: да се сменят хората на президента с " наши хора ", както прочее чухме в един изминал запис от едно партийно съвещание.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР