Президентът отправи остри критики към парламентарните формации и към прокуратурата

...
Президентът отправи остри критики към парламентарните формации и към прокуратурата
Коментари Харесай

Радев връчва след седмица мандата за кабинет на кандидат-премиера на ГЕРБ

Президентът насочи остри рецензии към парламентарните обединения и към прокуратурата

Президентът Румен Радев разгласи, че ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на 15 май , понеделник. Той следва да бъде получен от първата политическа мощ – ГЕРБ-СДС. Формацията на Бойко Борисов би трябвало да излъчи и кандидат-премиер, който да получи мандата в понеделник.

Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войник в София по случай отбелязването на 78 години от успеха над нацизма във Втората международна война. След това президентът приказва пред кореспонденти.

Държавният глава счита, че вероятността за сформиране на кабинет с първия мандат е най-голяма.

Той разкритикува остро парламентарните обединения. Новото Народно събрание било свикано преди месец, а не произвело досега никакъв резултат.

" И за мен е неуместно народни представители да приказват за нови избори, без да са изпълнили най-малко част от уговорките към своите гласоподаватели. Партиите отхвърлят да поемат отговорност за ръководството на страната, а наподобява, че в това време желаят да вържат ръцете и на служебното държавно управление и да го оставят без бюджет. Това е безконтролно към хората и към страната. Затова ще връча първия изследователски мандат на 15 май - идващия понеделник . И доста разгадавам това време да се употребява по най-хубавия метод и от Народното събрание, и от партиите ", съобщи Румен Радев. 

Той прикани парламентарните обединения да осъзнаят своята отговорност и да одобряват бюджет и най-малко най-важните законорпроекти, свързани с Плана за възобновяване и резистентност.

" Според мен е погрешно да залагаме основаването на държавно управление и въобще парламентаризма под знака на локалните избори . И в случай че в действителност дейностите на партиите и техните сметки са подчинени на идните локални избори, това обрича несъмнено на крах и работата в Народното събрание, и най-много работата по сформиране на държавно управление. Според мен не би трябвало тези неща да се свързват, това не е политическата логичност, когато приказваме в действителност за отговорност за сформиране на държавно управление и за приемане на значими закони ", съобщи президентът. 

При нови бързи избори рисковете били огромни, в това число и за още ниска изборна интензивност, а това означавало доста ниска легитимност на Народното събрание и на идващото държавно управление. 

На въпрос дали счита, че с първия мандат би могло да се образува държавно управление, президентът отговори: " Логично е да се създадат всички опити за съставяне с първия мандат, тъй като тогава се поставя в действителност да бъде съставано държавно управление. Тогава и вероятността съгласно мен е най-голяма. "

Попитан дали експертен кабинет е добър в тази обстановка, Румен Радев сподели: " За експертен кабинет огромният въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и по какъв начин тя ще бъде разпределена. Това е очевидно, което партиите сега мъчно могат да решат.

Президентът  отказа да разяснява интригата сред основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. Но било значимо час по-скоро да се открият както причинителите, по този начин и подбудителите и уредниците на похищението против Гешев. 

Имало и нещо по-важно - че българите очаквали прокуратурата най-накрая да стартира действителна битка с корупцията и престъпността. Служебните държавни управления внесли доста сигнали за корупция, само че все още нямало " напредване " по тях. 

" Това за мен е доста по-тревожно даже от това посягане ", уточни президентът. 

Гледайте тук:



Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР