Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония - Гордана

...
Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония - Гордана
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Двамата кандидати за поста президент на Северна Македония - Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ и Стево Пендаровски от СДСМ гласоподаваха в сряда в столицата Скопие на изборите " 2 в 1 " - за президент и парламент. 

През Българска национална телевизия, Силяновска-Давкова   съобщи, че няма потребност от включване на българите в Конституцията , защото те са предпазени под графата " други " в преамбюла.

" Ясно е, че позициите на ВМРО-ДПМНЕ във връзка с България са по-твърди спрямо нашите ", съобщи актуалният президент Стево Пендаровски, който също нееднократно
 Снимка 664150
Източник:

" Абсолютно да - конституционните промени ще бъдат изискването ни за влизане в държавно управление. Вярвам, че на следващия ден ще обявим главните точки от съглашението за нов кабинет. Първата и съществена точка ще е пътят на Северна Македония към Европейския съюз ", сподели Арбен Таравари - един от водачите на коалиция " Заслужава си " след гласуването си.

Към 17.00 часа данни за изборната интензивност за президентските избори в Северна Македония са получени от 2040 изборни секции, в които правото си на избор са упражнили 452 412 жители, което е 42,32 на 100 от общия брой на записаните гласоподаватели, оповестява МКД.

С това е спазен законовият най-малко за изборна интензивност от над 40 на 100 за избор на президент на седмите президентски избори , като наклонността демонстрира, че и след обработката на всички данни няма да има основни промени надолу. За парламентарните избори са постъпили данни от 1920 изборни секции, в които са дали своят вот 470 950 гласоподаватели или 46,93 на 100, оповестиха от Държавната изборна комисия (ДИК).
 Ключови избори 2 в 1 за Северна Македония
Ключови избори 2 в 1 за Северна Македония

Избирателите са разочаровани

Според СИК най-висока е изборната интензивност за президентските избори в Новаци, 66,47 %, а най-ниска в Липково, 6,48, до момента в който за парламентарните избори най-висока е интензивността в Кривогастани, 79,73 %, а най-ниска в Маврово и Ростуше - 22,93 %.

" Спрямо втория тур на президентските избори през 2019 година има растеж на изборната интензивност от 7,19 % на тези избори. Докато спрямо първия тур на президентските избори през 2024 година има нарастване от 0,01 %. " В съпоставяне с парламентарните избори през 2020 година има нарастване на изборната интензивност от 8,15 % на тези избори ", осведоми СИК.

" Тих " протест на президентските избори се регистрира в общините с преобладаващо албанско население. 
 Снимка 664149
Източник:

Първите данни на Държавната изборна комисия за изборната интензивност на втория тур на президентските и парламентарните избори демонстрират, че повече жители в общините, където албанското население е болшинство, гласоподават с една бюлетина - нормално бюлетината за парламентарните избори .  Буяр Османи от ДСИ и Арбен Таравари от коалиция " Вреди " не доближи до втория тур на президентските избори. 

Гражданинът взема решение - 2030 В Европейски Съюз или връщане обратно . Това съобщи ръководителят на СДСМ и някогашен министър председател Димитър Ковачевски при гласуването си. Той чака демократични избори, на които жителите свободно да гласоподават и по този начин да решат какво ще е бъдещето на страната.

Масовата изборна интензивност е избор и решение за бъдещето на нашите фамилии и бъдещето на нашата татковина, с цел да победим сюжетите на партията, която няма " е " от Европа, сподели през днешния ден ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Припомняме, че в сряда в Северна Македония се организират парламентарни и втория тур на президентските избори , на които се чака дясната съпротива да завоюва позиции против ръководещата партия, която не съумя да реализира прогрес в договарянията за присъединение към Европейски Съюз и да изкорени корупцията.

Преди вота не бяха оповестени никакви социологически изследвания , само че по-силното от предстоящото показване на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на първия тур на президентските избори предишния месец демонстрира, че гласоподавателите са разочаровани от ръководещите социалдемократи.

Според анализатори възраждащата се десница може в допълнение да забави договарянията за присъединение към Европейски Съюз и да усложни връзките със прилежащите страни членки Гърция и България .
 В Скопие ще избират президент на втори тур
В Скопие ще избират президент на втори тур

Лидерът на съпротива води пред настоящия държавен глава

Очаква се държавната изборна комисия да стартира да афишира резултатите от 3360 изборни секции по-късно в сряда .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР