Президентът никога не е бил против Ф-16, имаше друга гледна

...
Президентът никога не е бил против Ф-16, имаше друга гледна
Коментари Харесай

Бойко Ноев: Радев стана обединител на доброто срещу злото

Президентът в никакъв случай не е бил срещу Ф-16, имаше друга позиция за метода на придобиване Имам най-малко три аргументи да го поддържа, споделя Бойко Ноев, специалист по военно дело и национална сигурност и член на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат в особено изявление за в. " Стандарт "
 

- Г-н Ноев, член сте на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Защо се ангажирахте с акцията им?

- Няколко са главните ми претекстове. Първо, имам вяра в честността на Радев и Йотова. Второ, в спора сред ползите на обществото, от една страна и от друга- ползите на мафията те застанаха твърдо на страната на жителите, в тяхното непринудено изпитание да са отърват от едноличния, мафиотски режим, който задушава България към този момент години наред. Те застанаха на страната на битите и окрадените, против биячите и крадците. Трето, познавам Румен Радев от много години като отличен офицер и водач, който няма да се уплаши, който няма да остави другарите си в неволя и когато се наложи - ще ги води към победа.

- Каква е оценката Ви за миналия президентски мандат. Успя ли Румен Радев да се трансформира в обединител на нацията?

- По всеобщо самопризнание Румен Радев е сполучлив президент  и аз споделям тази оценка. Макар първоначално преходът от  ръководството на самолета към ръководството на страната да бе по-внимателен и на пръв поглед- нерешителен, Радев доста бързо усвои основните качества на държавен глава, които доста добре се съчетаха с чертите на неговия темперамент и добитите от военната специалност добродетели- почитание към държавността, лоялност към ползите на родината, сърдечност към елементарните хора и мощно водачество в изискванията на рецесия. Именно заради това Радев се трансформира в обединител на голямото болшинство български жители, на нацията, против това малцинство, което назоваваме " статуквото " или " мафията ". Накратко Радев стана обединител на положителното против злото.

-В началото на мандата на Радев Вие отправяхте рецензии към него за положението на армията, а през днешния ден заставате зад президента. Какво промени позицията Ви?

- Когато бях министър на защитата, а и по-късно за мен е било наслаждение да разисквам с хора като Радев по кардинални въпроси на военното строителство и защитата на България. Аз почитам хората, които не се опасяват да кажат мнението си, когато са уверени в своята справедливост. Много от проблемите на защитата на България не престават да остават нерешени, макар дългогодишните старания на разнообразни политически и професионални ръководители. С Радев, или по-скоро с някои хора от управлението на Военновъздушни сили имахме разлики по въпроса за избора на новия многоцелеви изтребител на нашата авиация. Аз бях твърдо за последната трансформация на Ф-16, решителен международен водач в своя клас. В края на краищата по този начин и стана. Това сложи България по качествено друг метод на районната карта. Противно на публикуваното мнение, Радев в никакъв случай не е бил срещу този аероплан. Той имаше друга позиция по отношение на метода на придобиване. Иначе като цяло, като стратегически взор, мисля че с Радев гледаме доста сходно.

- Сериозна опасност за Румен Радев ли е главният му съперник проф. Анастас Герджиков?

- Познавам проф. Герджиков косвено след неговото номиниране. Моите оценки за него са извънредно в подтекста на политическата му изява. А там аз виждам следното: първо, Герджиков е единственият претендент, който бе заведен при самобитния началник, в тази ситуация при Борисов, за утвърждение. Там му е направено предложение, което той е приел. Това разбираме от самите участници в този " годеж ". Ректор на университет, професор да се унижи и да отиде на крайници при Борисов, който освен посрами себе си пред цяла България, само че и посрами България пред Европа и света, това аз не го разбирам. Според мен Герджиков самичък нанесе непоправими вреди на облика си на човек на науката.Герджиков, който се спотайваше в университетския си кабинет, когато биячите на Борисов малтретираха неговите студенти на площада, да отиде на крайници и да продаде душата си на злото- този човек в никакъв случай не може да победи Радев, нито морално, нито на избори.

- Как ще коментирате обстановката в Северна Македония след оставката на Зоран Заев?

- На районен съд Македония занапред й следва да изживее посткомунистическия катарзис, през който от дълго време минаха страните от Централна и Източна Европа, които през днешния ден са част от Европейски Съюз. Проблемът там не е в Заев или в различен политически водач, а в онази дълбока социална незрялост, които пречи на интеграцията на тази млада страна в европейското фамилията. районен съд Македония е кардинално нестабилна от момента на конституирането й като самостоятелна страна преди единствено 30 година Последствията от ферментацията на публичните процеси ще се усещат още години наред и България би трябвало доста деликатно да ги регистрира, с цел да може по най-хубавия метод да помогне за напредването на страната към Европейски Съюз.

- Какъв е пътят за изчистване на противоречивите въпроси сред България и Северна Македония?

- Създало се е неправилното усещане, че България спори за нещо с районен съд Македония. Ние не спорим. Ние споделяме, че до момента в който продължава " дебългаризацията " в РСМ, до момента в който македонските българи, десетки хиляди от които са жители на България, са дискриминирани и неравноправни с останалите елементи от нации в тази многонационална страна, до момента в който се фалшифицира историята и се унищожават българските културни и исторически монументи, а нашия народ се наскърбява по най-безобразен метод, България няма по какъв начин да се съгласи, че районен съд Македония е подготвена да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Нека впишат българите в конституцията си, наред с останалите елементи от нации, да ги преброят както ги броим и ние в нашите регистри, да подсигуряват равноправното им присъединяване в политическия, публичния и стопански живот и на другия ден ще ги погледнем с различен взор. Ние не желаеме нищо повече от това, което е допустимо за останалите, нищо повече от съблюдаване на главните правила на Европейски Съюз, както и на контракта с България.

- Какви са провокациите пред сигурността на България сега?

- Основното предизвикателство е незавършената борба с мафията, която приватизира освен забележителна част от публичните запаси, само че и нарежда по извънредно неподходящ метод България на районната и европейската карта. Борисов и неговия антураж нанесоха директни вреди на националната ни сигурност и достолепие, и по тази причина би трябвало да бъдат дефинитивно отстранени от властови позиции. Впоследствие би трябвало и да си понесат и отговорността.

- Голямата въпросителна след изборите на 14 ноември е ще бъде ли формиран кабинет. Каква е Вашата прогноза?

- Очаквам президентът Радев да бъде избран отново за нов 5 годишен мандат. Това ще даде базисна непоклатимост на политическите процеси у нас, ще утвърди независимостта и разделянето на управляващите. По всичко проличава, че нашето общество минава през нов стадий на развиване, под въздействието на фактори, които до момента не са влияли толкоз мощно, не на последно място Ковид пандемията. Няма обаче подозрение в едно- че демокрацията у нас ще надделее над авторитаризма, че обществото ни ще пребори пороците, които го задушават към този момент повече от десетилетие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР