Президентът на Венецуела направи изявление по държавната телевизия, в което

...
Президентът на Венецуела направи изявление по държавната телевизия, в което
Коментари Харесай

Венецуела осуети кървав заговор

Президентът на Венецуела направи изказване по държавната телевизия, в което разгласи, че всички участници в опита за държавен прелом са задържани. " Ние разобличихме, разрушихме и задържахме фашистката терористична тайфа, която трябваше да нападна обществото и демокрацията на Венецуела ", съобщи Николас Мадуро. Той посочи, че управляващите са следили 14 месеца въпросната група и е събран цялостен набор от доказателства.

Малко по-рано министърът на връзките и информацията Хорхе Родригес съобщи, че на 23 и 24 юни опозицията, поддържана от Съединени американски щати, Колумбия и Чили, имала желание да провежда прелом и убийството на Мадуро, на жена му Силия Флорес, както и на ръководителя на Народното събрание Диосдадо Кабело. Според него проектът на заговорниците бил да се изземат хранилища за оръжие и военно летище в Каракас, а по-късно да се освободи от пандиза някогашният министър на защитата Раул Бадуел, който през 2009 година е наказан на дълъг затвор за корупция. Основната движеща мощ са били задгранични наемници. Министърът упрекна колумбийския президент Иван Дуке, че " замисля заприказва и убийството на президента ", а също така уточни чилийския държавен глава Себастиан Пинера и съветника по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън като съществени фигури в заговора.

По думите на Мадуро правоохранителните органи разполагат с 56-часови записи на диалози сред участниците в преврата. На тях се чува по какъв начин група военни и полицейски чиновници в оставка и " един-двама " настоящи военни, " провалили се десни политици ", ръководени и финансирани от Богота, са разговаряли за убийствата. Обсъждано е всеобщо ликвидиране на чиновници в проправителствени структури, слагането на бомби за преустановяване на достъпа до публични услуги - интернет, телефонни връзки, електричество. Един от тях сподели, че ще разстрелят 30, 40 или 60 членове на " коллективос ", проведени поддръжници на Мадуро.

Според президента задържаните са имали подготвеност да избият към 95% от венецуелските генерали.

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо отхвърля обвиняванията на Каракас.

Мадуро пък настоя управляващите на Доминиканската република да екстрадират във Венецуела избягалия там бригаден о.з. военачалник Едуардо Тореалба.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР