Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова държавния глава на САЩ

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова държавния глава на САЩ
Коментари Харесай

Зеленски призовава Байдън да покани Украйна в НАТО "сега" – това би било огромен стимул за украинските военни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани президента на Съединени американски щати Джо Байдън да насочи покана за участие в НАТО към страната му " в този момент " – даже и то да не стане факт преди края на войната, отбелязва американският ефирен канал CNN.
 
По думите на украинския президент Байдън е " вземащият решение " за това дали страната му ще бъде или не в НАТО.
" Той поддържа нашето бъдеще в НАТО, само че една покана в този момент би била голям тласък за украинските бойци, акцентира Зеленски в извънредно изявление с журналиста Ерин Бърнет от CNN.
 
В Украйна схващат, че няма по какъв начин страната да бъде призната в Алианса преди края на войната, само че за украинците е значимо да усещат поддръжката на съдружниците по този въпрос, добави украинският президент. 
 
Стремежът на Украйна да се причисли към Алианса към този момент е заложен в Конституцията й, а връзките й с НАТО датират от началото на 90-те години на предишния век. НАТО би трябвало да организира среща на върха в Литва на 11 и 12 юли, на която се чака водачите да обсъдят участието на Украйна, напомня малкия екран.
 
Уреждането на териториални разногласия е " фактор при установяване дали една страна да бъде поканена да се причисли към Алианса ".
" Ние разбираме всичко. Но този сигнал в действителност е доста значим. И зависи от решението на Байдън ", заключи Зеленски.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР