Президентът на Уганда подписа нов строг закон срещу гейовете, подкрепен

...
Президентът на Уганда подписа нов строг закон срещу гейовете, подкрепен
Коментари Харесай

Президентът на Уганда подписа строги закони срещу гейовете, в някои случаи със смъртно наказание

Президентът на Уганда подписа нов непоколебим закон против гейовете , подсилен от мнозина в тази източноафриканска страна, само че необятно наказан от правозащитници и други в чужбина, предава „ Асошиейтед прес “.

Версията на законопроекта, подписан от президента Йовери Мусевени , не криминализира тези, които се разпознават като ЛГБТИ, което е основен проблем за деятелите, които осъдиха предходен план на законодателството като груба офанзива против правата на индивида. Новият закон обаче към момента предписва смъртно наказване за „ усложнена хомосексуалност “ , която се дефинира като случаи на полови връзки с хора, инфектирани с ХИВ, както и с малолетни и други категории уязвими хора.

Заподозрян, наказан за „ опит за усложнена хомосексуалност “ , може да бъде лишен от независимост до 14 години , съгласно законодателството. Председателят на Народното събрание Анита Сред сподели в изказване, че президентът е „ дал отговор на виковете на нашия народ “ , подписвайки законопроекта. Той удостовери:

„ С доста примирение благодаря на сътрудниците си, членовете на Народното събрание, че устояха на целия напън от хулигани и теоретици на конспирацията за края на света в полза на нашата страна . “

Мусевени беше върнал законопроекта в националното заседание през април, като изиска промени, които биха създали разлика сред идентифицирането като ЛГБТИ и действителното присъединяване в хомосексуални дейности. Това разгневи някои законодатели, в това число някои, които се опасяваха, че президентът ще продължи да постанова несъгласие на законопроекта на фона на интернационалния напън. Законодателите одобриха променена версия на законопроекта по-рано през май.

Хомосексуалността към този момент беше противозаконна в Уганда според закон от колониалната ера, криминализиращ половата активност „ срещу реда на природата “ . Наказанието за това закононарушение е пожизнен затвор .

Съединени американски щати предизвестиха за икономическите последствия от законодателството, разказано от Amnesty International като „ драконовско и прекомерно необятно “ .

Лидерите на програмата на Организация на обединените нации за СПИН , Спешния проект на президента на Съединени американски щати за помощ при СПИН и Глобалния фонд в взаимно изказване в понеделник обявиха, че са „ надълбоко загрижени за нездравословното влияние “ на законодателството върху публичното здраве и отговора на ХИВ.

„ Напредъкът на Уганда в отговора на ХИВ в този момент е в сериозна заплаха “ , се споделя в изказването и се прецизира:

„ Законът против хомосексуализма от 2023 година ще попречи на здравното обучение и разпространяването, което може да помогне за премахването на СПИН като опасност за публичното здраве. “

В това изказване се отбелязва, че „ стигмата и дискриминирането, свързани с приемането на закона, към този момент са довели до понижен достъп до предварителна защита, както и услуги за лекуване “ за ЛГБТИ хора.

Анти-гей настроенията в Уганда набъбнаха през последните седмици на фона на вести, в които се твърди, че има содомия в интернати , в това число влиятелен подобен за момчета, където родител упрекна преподавател в малтретиране на сина ѝ.

Решението от февруари на Националното заседание на Англиканската черква да продължи да не разрешава църковните венчавки за еднополови двойки, като в същото време разрешава на свещениците да благославят еднополовите бракове и гражданските партньорства, разпали мнозина в Уганда и другаде в Африка.

Хомосексуалността е криминализирана допълнително от 30 от 54-те страни в Африка. Някои африканци го виждат като държание, импортирано от чужбина, а не като полова ориентировка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР