Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон разкритикува руското ръководство за неуважение

...
Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон разкритикува руското ръководство за неуважение
Коментари Харесай

Президентът на Таджикистан към Путин: Искаме да ни уважавате, ние не сме по-нисши от руснаците

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон разкритикува съветското управление за пренебрежение към републиката, като подсети на съветския президент Владимир Путин, че страните от Централна Азия не би трябвало да бъдат третирани " като някогашния Съветски съюз ". Държавният глава на Таджикистан направи това изказване по време на речта си на срещата на върха на страните от Оперативно-наблюдателно дело в Астана (Казахстан) в петък, 14 октомври.

 

Искаме да ни почитате, ние не сме по-нисши. Ние постоянно сме уважавали нашия основен стратегически сътрудник (Русия - бел.ред.), само че желаеме и нас да ни почитат, обърна се Рахмон непосредствено към Путин. И добави: " Ние не сме просяци. Имаме повече запаси, в сравнение с в Менделеевата таблица. Имаме петрол и газ, благородни метали и даже стратегически първични материали, които ги няма в света ". Той подсети на съветския президент, че народът на Таджикистан не е толкоз огромен, колкото съветския, само че " има история и просвета ".

 

Рахмон укори Путин, че по време на организирането на форума в Таджикистан е помолил съветското външно министерство и персонално съветския водач да изпрати чиновници на министерско равнище на събитието, само че това искане не е било изпълнено, а са участвали единствено на равнище заместник-министри. " Таджикистан го заслужава, ние сме стратегически сътрудник. Правим ли нещо неправилно? Имаме 2,5 милиона възпитаници, които учат съветски, още от детската градина... “, възмути се президентът на Таджикистан. Той настоя Кремъл да не организира политика по отношение на Таджикистан като " към страните от Централна Азия, като към някогашния Съветски съюз ".

 

Във видеозаписа от срещата съветският президент Владимир Путин може да бъде забелязан понякога да се усмихва по време на речта на Рахмон. По-късно следената от Кремъл съветска осведомителна организация ТАСС цитира отговор на Путин към президента на Таджикистан:

 

" Да, той е прав в забележителна степен. В Съюз на съветските социалистически републики и книги издаваха, и театри откриваха на национални езици, развиваха стопанската система и културата. Но в този момент е нужно да запълним такива формати (на срещи) с съответно наличие ". С други думи, да няма срещи единствено с цел да си поговорим, а да има разискване на общи районни планове и ползи - освен на двустранно равнище, а в районен мащаб.

Източник Actualno.com
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР